Τελετή λήξης Ολυμπιακών Αγώνων – Από το Παρίσι στο Λος Άντζελες

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2028 ήδη ξεκίνησε

Το Λος Άντζελες, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984 και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε ήδη, με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλκό να παραδίδει την Ολυμπιακή σημαία στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ κι εκείνος με τη σειρά του στη δήμαρχο της αμερικανικής πόλης Κάρεν Μπας, η οποία συνοδευόταν από την Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η το αμερικανικό μέρος της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, με την τραγουδίστρια Γκαμπριέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, να τραγουδά τον αμερικανικό ύμνο, και τον Τομ Κρουζ σε μία νέα “Mission: Impossible” να πηδά από την κορυφή του Stade de France για να πάρει την Ολυμπιακή σημαία και ανεβαίνοντας σε μία μηχανή να ξεκινά το ταξίδι για το Λoς Άντζελες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LA 2028 (@la28games)

Ακολούθησε ένα βίντεο γυρισμένο και στις δύο μεριές του Ατλαντικού, με τον κορυφαίο πρωταγωνιστή να περνάει από τα εμβληματικά σημεία του Παρισιού και να πέφτει με αλεξίπτωτο για να φτάσει στο Χόλιγουντ, πριν η Ολυμπιακή σημαία περάσει στους διάσημους αθλητές Κέιτ Κόρτνεϊ, Μάικλ Τζόνσον, Τζάκερ Ίτον. Σε ζωντανή σύνδεση από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, τραγούδησαν οι Red Hot Chili Peppers, η Μπίλι Άιλις και αργότερα ο Σνουπ Ντογκ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Η Τελετή Λήξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε με εικόνες από το Παρίσι, αποσπάσματα από την Τελετή Έναρξης, μεγάλες στιγμές από τους Αγώνες και το τραυγούδι “Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού” από την Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Stade de France με την είσοδο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, τον Ύμνο της Γαλλίας και την έπαρση της γαλλικής σημαίας στην οροφή του σταδίου.

Ακολούθησε η είσοδος των αθλητών, με την αρχή να γίνεται -όπως πάντα- από την ελληνική ομάδα, με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τoν Εμμανουήλ Καραλή. Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paris2024 (@paris2024)

Αφού ολοκληρώθηκε η είσοδος των αθλητών από όλες τις Ολυμπιακές αποστολές υπό τους ήχους εμβληματικών τραγουδιών, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρόεδρος τoυ World Athletics Σεμπάστιαν Κόε, έκαναν-παραδοσιακά- την απονομή στις τρεις γυναίκες που βρέθηκαν στο βάθρο των νικητών του Μαραθωνίου.

Ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων που εκπροσώπησαν τους εθελοντές στους Αγώνες του Παρισιού. Ο αριθμός των εθελοντών ήταν απόλυτα μοιρασμένος σε άνδρες και γυναίκες, με το 20% να προέρχεται από 150 διαφορετικές χώρες. Οι εθελοντές δέχθηκαν τις ευχαριστίες από τα νέα μέλη στην επιτροπή αθλητών (AC) της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Άλισον Φέλιξ (ΗΠΑ, Στίβος), Κιμ Μπούι (Γερμανία, Γυμναστική), Τζέσικα Φοξ (Αυστραλία, Κανό) και τον Μάρκους Ντάνιελ (Νέα Ζηλανδία, Τένις), των οποίων η θητεία λήγει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μπρίσμπεϊν το 2032.

Ήταν η στιγμή που τα φώτα στράφηκαν στους εθελοντές, πριν το Stade de France βυθιστεί στο σκοτάδι για την έναρξη της παράστασης “Records”, η οποία μετέφερε τους θεατές σε έναν άλλο κόσμο, με πρωταγωνιστή χαρακτήρα τον “χρυσό εξερευνητή” που κατέβηκε από την οροφή του σταδίου. Κατά την εξερεύνησή του, τού παραδόθηκε η ελληνική σημαία υπό το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου.

“Η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων”, ανάφεραν οι διοργανωτές. Όλα αυτά πριν αποκαλυφθεί στη σκηνή το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης…

Διαφήμιση

Στη συνέχεια ακούστηκαν αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 16 Ιουνίου 1894, στη Σορβόννη, με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερντέν, και από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Οκτώβριο 1894:

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διεθνείς αγώνες, πραγματικά παγκόσμια πρωταθλήματα, στα οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα αθλήματα και οι σωματικές ασκήσεις που ασκούνται σήμερα, όπως οι Ολυμπιάδες της Αρχαίας Ελλάδας. Θέλουμε να πάρουμε από αυτό το μοντέλο των παλαιών αγώνων της Ολυμπίας, τη διπλή αρχή της ομοσπονδίας και της περιοδικότητας. Θα γίνουν το 1896 στην Αθήνα, το 1900 στο Παρίσι και μετά κάθε τέσσερα χρόνια στις διάφορες πρωτεύουσες του Σύμπαντος. Θα θυμόμαστε επίσης ότι δυνάμει ενός νόμου που τηρούνταν πάντα με θρησκευτικό δεσμό, η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εποχή ιερής εκεχειρίας για όλους τους Έλληνες. Ας συγκεντρώσουμε τα διαφορετικά έθνη για τους φιλικούς αγώνες του αθλητισμού και είθε η πιστή τήρηση των κανόνων που διέπουν τα παιχνίδια μας να ανοίξει τις ψυχές τους σε αυτό το αίσθημα αμοιβαίου σεβασμού, που είναι το πρώτο θεμέλιο της διατήρησης της ειρήνης μεταξύ των λαών!”.

Η Τελετή Λήξης συνεχίστηκε με το πάρτι των αθλητών, με ζωντανή μουσική και ένα φαντασμαγορικό σόου. Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής “Παρίσι 2024” Τόνι Εστανγκέ και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, μαζί με έξι αθλητές, που εκπροσωπούν τις πέντε ηπείρους και την Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων.

“Σε εσάς, αθλητές, τι να πω; Ξέραμε ότι θα ήσασταν λαμπροί, αλλά ήσασταν μαγικοί. Μας κάνατε χαρούμενους, μας κάνατε να νιώθουμε ζωντανοί. Εκ μέρους δισεκατομμυρίων ανθρώπων που λατρεύουν τον αθλητισμό σε όλες τις πέντε ηπείρους, σας ευχαριστώ πολύ. Θα επανενωθούμε στο LA28 και οι Αγώνες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τόνι Εστανγκέ.

“Παρ’ όλες τις εντάσεις στον κόσμο μας, ήρθατε εδώ από τις 206 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ, για να κάνετε την Πόλη του Φωτός να λάμψει περισσότερο από ποτέ πριν. Οι εμφανίσεις σας ήταν καταπληκτικές. Συναγωνιστήκατε σκληρά ο ένας ενάντια στον άλλον. Κάθε αγώνας στα όρια της τελειότητας. Κάθε παράσταση πυροδότησε ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Μας δείξατε τι μεγαλείο είμαστε ικανοί εμείς οι άνθρωποι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 ήταν μια γιορτή των αθλητών και του αθλητισμού στα καλύτερά του. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν πλήρως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Ολυμπιακής Ατζέντας μας: πιο νεανικοί, πιο αστικοί, πιο περιεκτικοί, πιο βιώσιμοι. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων. Αυτοί ήταν συγκλονιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχή μέχρι το τέλος”, σημείωσε ο Τόμας Μπαχ.

Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά. Μετά την παράδοση της ολυμπιακής σημαίας από το Παρίσι στο Λος Άντζελες πλησίαζε η ώρα για το μεγάλο φινάλε της βραδιάς.

Ο “βασιλιάς” της κολύμβησης στο Παρίσι, με πέντε μετάλλια, Λεόν Μαρσάν έφτασε στο Stade de France με το φανάρι που είχε την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία είχε σβήσει νωρίτερα από το αερόστατο. Δίπλα στους έξι αθλητές που εκπροσωπούσαν τις πέντε ηπείρους και τους πρόσφυγες, και τον Λεόν Μαρσάν, ο Τόμας Μπαχ κήρυξε τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους αθλητές να φυσούν για το σβήσιμο της Φλόγας και να καλούν για το επόμενο ραντεβού στο Λος Άντζελες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAST IRHAM

“Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ τη νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια από τώρα στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για να γιορτάσει μαζί μας τους Αγώνες της 34ης Ολυμπιάδας”, είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Για το φινάλε, ακούστηκε το περίφημο κλασικό τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα “My Way”, που βασίστηκε αρχικά στο γαλλικό τραγούδι Comme d’ habitude, ενώ πυροτεχνήματα κάλυπταν τον ουρανό στο Stade de France.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη