Ζωή Χατζηγιαννάκη: Όταν η Γη έπιασε δεδομένα

Εγκαίνια την Παρασκευή 23/8, ώρα 20:00, στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα

Tο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στην είσοδο του Καστελιού του Πύργου, στη Σαντορίνη, θα φιλοξενήσει από τις 23 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, τη Ζωή Χατζηγιαννάκη και το έργο της “Όταν η Γη έπιασε δεδομένα” (Επεισόδιο 2) – “The Day the Earth Caught Data” (Episode 2).

Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο που εξετάζει τις επιπλοκές του τουρισμού και τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το περιβόητο αποτύπωμα άνθρακά του, αλλά και το ψηφιακό. Ο τίτλος του έργου “Όταν η Γη έπιασε δεδομένα” αποτελεί αναφορά στη μετα-αποκαλυπτική ταινία “Όταν η Γη πήρε φωτιά” (σκηνοθεσία Val Guest, 1961) και αναπτύσσεται με βάση ένα φανταστικό σενάριο για το τέλος του κόσμου, χρησιμοποιώντας κυρίως διαδικτυακό υλικό χρηστών του Google Earth.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Οι συνεχείς πρακτικές παρακολούθησης στην επιφάνεια της Γης, η συχνή χρήση εφαρμογών χαρτογράφησης, καθώς και η αδιάκοπη κοινοποίηση αυτοαναφορικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, συμπληρώνουν τον ήδη σημαντικό ρόλο του τουρισμού στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η έρευνα επικεντρώνεται στο νησί της Σαντορίνης, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, το οποίο έχει καταλήξει να αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα βιωσιμότητας. Το ηφαίστειό της, ένα ξεχωριστό κομμάτι γης που περιβάλλεται από θάλασσα, το επισκέπτεται ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών του νησιού με ημερήσιες εκδρομές. Το έργο χρησιμοποιεί τις δορυφορικές εικόνες που παράγονται από το Google Earth, μαζί με στιγμιότυπα οθόνης που λαμβάνονται από τις διαδικτυακές φωτογραφίες που μοιράζονται οι επισκέπτες στο Photosphere, προκειμένου να κατασκευάσει μια δυστοπική αφήγηση. Το ηφαιστειακό τοπίο μοιάζει με τοπίο άλλου πλανήτη ή με το σκηνικό μιας ταινίας καταστροφής, όπου τα άτομα που περιδιαβαίνουν είναι χαμένα, εξαντλημένα και αποπροσανατολισμένα μέσα στο άγονο, αφιλόξενο περιβάλλον.

Το “Όταν η Γη έπιασε δεδομένα” εκτυλίσσεται σε διαφορετικά “επεισόδια”, τα οποία επιχειρούν να παραλληλίσουν μια ευρέως διαδεδομένη, φαινομενικά απλή πραγματικότητα με μια προβληματική μυθοπλασία, καθιστώντας τους ίδιους τους δημιουργούς των εικόνων αφηγητές του δικού τους ζοφερού και ανησυχητικού μέλλοντος.

Στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα θα παρουσιαστεί το επεισόδιο 2 (Ε2) που αποτελεί μια εν μέρει διαδραστική εγκατάσταση που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του κοινού.

Τα εγκαίνια του “Όταν η Γη έπιασε δεδομένα” (Επεισόδιο 2)” θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23/8, ώρα 20:00.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Θήρας, η Εστία Πύργου και το Οινοποιείο Χατζηδάκη. Το Atlantea είναι χορηγός επικοινωνίας.

Σημείωση σύνταξης:
– Το έργο “Όταν η Γη έπιασε δεδομένα” υλοποιήθηκε τον Μάρτιο 2024 με την υποστήριξη του διεθνούς προγράμματος καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας Onassis AiR
– Οι πληροφορίες για το έργο, που περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο, προέρχονται από την ιστοσελίδα του Onassis AiR εδώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη