VitaeVino: Υποστηρίζοντας την οινική κουλτούρα και την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού

Ένα εντεινόμενο το τελευταίο διάστημα κίνημα κατά της κατανάλωσης αλκοόλ παρασύρει και το κρασί, που έρχεται αντιμέτωπο με μια υπαρξιακή απειλή. Η υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού -που είναι ο τρόπος με τον οποίο το απολαμβάνει η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών- στιγματίζεται από την άρση της διάκρισης μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού ως μέρος ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Κατ’ επέκταση, αυτή η περιοριστική αντίληψη μπορεί να επηρεάσει προοδευτικά τους σχετικούς με το κρασί κανονισμούς σε όλο τον κόσμο και να οδηγήσει σε απαγορεύσεις διαφημίσεων, περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές, ετικέτες προειδοποιήσεων για την υγεία, θέτοντας εν τέλει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα και των αγροτικών κοινοτήτων του.

Εν μέσω αυτής της εντεινόμενης πρόκλησης, η Comité Européen des Enterprises Vins, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με τίτλο VitaeVino για την υποστήριξη της οινικής κουλτούρας και της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού.

Κομβική για την εκστρατεία είναι η σχετική Διακήρυξη, η οποία δίνει φωνή σε όλους τους καταναλωτές που απολαμβάνουν το κρασί με μέτρο σε όλο τον κόσμο και στις οινικές κοινότητες που εργάζονται επιμελώς, υπεύθυνα και με πάθος για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν την κουλτούρα του κρασιού, επιτρέποντάς τους να καταχωρήσουν την υποστήριξή τους στο κρασί.

Σύμφωνα με την καμπάνια VitaeVino, η υπογραφή της διακήρυξης είναι ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση της σύννομης και βιώσιμης θέσης του κρασιού στην κοινωνία, καθώς και για την αναγνώριση του σημαντικού κοινωνικοοικονομικού ρόλου που διαδραματίζει το κρασί στην οικονομία, στο αγροτικό περιβάλλον και στον πολιτισμό μας.

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Τα βασικά σημεία της διακήρυξης

⇒ Το κρασί είναι παράδοση και πολιτισμός. Το κρασί, ένας πολιτιστικός ακρογωνιαίος λίθος, έχει μετατραπεί από είδος διατροφής σε μια αγαπημένη κοινωνική τελετουργία κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι αμπελώνες και οι αμπελοοινικές περιοχές συμβολίζουν την έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης κατά τη διάρκεια των γενεών. Αναγνωρισμένο από την UNESCO ως αναπόσπαστο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το κρασί προάγει τη βιωσιμότητα και την κοινότητα.

Το κρασί είναι το μέτρο και η απόλαυση. Το κρασί που απολαμβάνεται με μέτρο συμπληρώνει έναν σύγχρονο, ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Το κρασί ενσαρκώνει τον πολιτισμό, την ευχαρίστηση, τη γεύση, την κοινότητα και ενθαρρύνει την απόλαυση που περιλαμβάνεται στην έννοια του μοιράσματος. Η υιοθέτηση της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού αποτελεί μέρος του ευ ζην σε πολλούς πολιτισμούς.

⇒ Το κρασί είναι κοινότητα και βιωσιμότητα. Η κοινωνικοοικονομική σημασία των αμπελώνων και της παραγωγής κρασιού στις αγροτικές περιοχές είναι αναμφισβήτητη. Ο τομέας του κρασιού είναι καθοριστικός για τη διατήρηση αυτών των περιοχών, ενισχύοντας τόσο την περιβαλλοντική διαχείριση όσο και τη ζωντανή συμμετοχή της κοινότητας.

Διαφήμιση

Κάθε σταγόνα μετράει!

Με την υπογραφή της διακήρυξης:

  • Υποστηρίζουμε τη διατήρηση της οινικής κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του κρασιού.
  • Ζητούμε στήριξη για τη διατήρηση του ζωτικού ρόλου του κρασιού στις αγροτικές περιοχές και την οικονομία τους.
  • Δίνουμε υπόσχεση για τη σύννομη θέση της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού, στο πλαίσιο ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής.
  • Διεκδικούμε το δικαίωμα για απόλαυση του κρασιού με μέτρο.

Δείτε περισσότερα και υπογράψτε εδώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη