Με αυστηρούς όρους η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται με την Κοινή Υπουργική απόφαση, με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2013, στη διαδικασία και τους όρους παραχώρησης, για τη φετινή τουριστική περίοδο, στους Δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας. Εξαιρούνται από την παραχώρηση οι κοινόχρηστοι χώροι  των οποίων η διαχείριση ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Το αντάλλαγμα της παραχώρησης ανέρχεται σε ποσοστό 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων.

Σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ ο ρόλος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου είναι πλέον καθοριστικός και αποφασιστικός. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:
” Στις περιπτώσεις μεταβίβασης (από το Δήμο σε τρίτους) του δικαιώματος απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία, το 
μισθωτήριο συμβόλαιο συνυπογράφεται, επί ποινή ακυρότητας, από εκπρόσωπο της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας που ορίζεται με πράξη του Προϊσταμένου της.

Ταυτόχρονα, ο μισθωτής οφείλει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή σε πρώτη ζήτηση υπέρ του Δημοσίου από νόμιμα λειτουργούν στην επικράτεια πιστωτικό ίδρυμα, που να αντιστοιχεί στο 20% του συμφωνηθέντος μισθώματος, η οποία παραδίδεται στον εκπρόσωπο της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ο εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας δικαιούται να ζητήσει την αναπροσαρμογή του συμφωνηθέντος μισθώματος, εφόσον αυτό είναι χαμηλότερο από εκείνο που ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής. Σε αυτήν την περίπτωση, το μίσθωμα επανακαθορίζεται στο ύψος που προτείνει ο εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας και η υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου αναβάλλεται για δύο (2) εργάσιμες ημέρες, προκειμένου να προσκομιστεί από τον μισθωτή νέα εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου που αντιστοιχεί σε 20% του επαναπροσδιορισθέντος μισθώματος.

Στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης με δημοπρασία, παρίσταται σ’ αυτή, επί ποινή ακυρότητας της διαδικασίας, εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζεται με πράξη του Προϊσταμένου της. Οι συμμετέχοντες προσκομίζουν σε κλειστό φάκελο και παραδίδουν στον εκπρόσωπο της Κτηματικής Υπηρεσίας εγγυητική επιστολή σε πρώτη ζήτηση υπέρ του Δημοσίου, από νόμιμα λειτουργούν στην επικράτεια πιστωτικό ίδρυμα, η οποία να αντιστοιχεί στο 20% της προσφοράς τους. Η εγγυητική επιστολή του πλειοδότη παρακρατείται οριστικά από τον εκπρόσωπο της Κτηματικής Υπηρεσίας, οι δε εγγυητικές επιστολές των λοιπών συμμετεχόντων επιστρέφονται σε αυτούς μετά το πέρας της δημοπρασίας. Ο εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας δικαιούται να ζητήσει την αναπροσαρμογή της τιμής εκκίνησης, εφόσον αυτή είναι χαμηλότερη από εκείνη που ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής. Σε αυτήν την περίπτωση, η τιμή εκκίνησης επανακαθορίζεται στο ύψος που προτείνει ο εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας και η διεξαγωγή της δημοπρασίας αναβάλλεται για δύο (2) εργάσιμες ημέρες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν νέες εγγυητικές επιστολές υπέρ του Δημοσίου που αντιστοιχούν σε 20% της τελικής προσφοράς τους, τυχόν αναπροσαρμοσμένης.

Εντός δύο (2) ημερών από την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου ή της
κατακύρωσης της δημοπρασίας, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει και αποστέλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. χρηματικό κατάλογο από τον υπόχρεο του οφειλόμενου ποσοστού 20% επί του μισθωτικού ανταλλάγματος υπέρ του Δημοσίου για το οποίο έχει εκδοθεί εγγυητική επιστολή.

Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται στο μισθωτή, εφόσον αυτός, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου, στις απευθείας μισθώσεις, ή από την κατακύρωση της δημοπρασίας προσκομίσει στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία αντίγραφο του αποδεικτικού καταβολής του οφειλόμενου, βάσει του χρηματικού καταλόγου, ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ. Σε αντίθετη περίπτωση, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει σε βάρος του, η δε Κτηματική Υπηρεσία ενημερώνει άμεσα την αρμόδια Δ.Ο.Υ. περί ακύρωσης του συνταχθέντος χρηματικού καταλόγου. Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται επίσης σε περίπτωση που μετά τη δημοπρασία δεν συναφθεί μισθωτική σύμβαση, εφόσον αυτό βεβαιώνεται με έγγραφο του αρμόδιου Δήμου προς την Κτηματική Υπηρεσία.”

Το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται και παράρτημα “Τεχνικών προδιαγραφών κατασκευών – διαμορφώσεων για απλή χρήση εντός αιγιαλού παραλίας – περιορισμών – συστάσεων θα το βρείτε εδώ: ΒΕΑΛΗ-ΝΚΓ-signed

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη