Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Νησιά του Αιγαίου με εργαλείο τις Δημόσιες Συμβάσεις


Ευρωπαϊκό Έργο για τις Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Συμβάσεις 

Η εξοικονόμηση ενέργειας και ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου, αποτελεί σήμερα έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και των εθνικών πολιτικών των χωρών της Ευρώπης. Είναι δε εντυπωσιακός ο βαθμός εξοικονόμησης που μπορεί να γίνει αν σε κάθε αγορά ή ανάθεση του δημόσιου τομέα, τίθενται κριτήρια που περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας.

Οι Δήμοι κα οι υπηρεσίες τους μπορούν με την κατάλληλη ενημέρωση, να συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια αυτή που θα έχει άλλωστε και για τους ίδιους είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Αρχίζοντας από τον δημοτικό φωτισμό που ήδη πολλοί δήμοι φροντίζουν να αποτελείται από λάμπες οικονομίας και συνεχίζοντας με τον εξοπλισμό γραφείου, τα οχήματα και βέβαια τα κτίρια που ανακαινίζονται ή κατασκευάζονται, οι δυνατότητες είναι πολύ σημαντικές.

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ που έχει συσταθεί με στόχους αειφορικότητας και ενεργειακής εξοικονόμησης, συμμετέχει μαζί με άλλους 14 ευρωπαϊκούς φορείς, στο έργο EFFECT που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Νοτιοανατολική Ευρώπη” (South East Europe) της Ε.Ε. και έχει στόχο να κάνει τις δημόσιες συμβάσεις πιο αποδοτικές από ενεργειακή άποψη (Energy Efficient Public Procurement). Μεταξύ των εταίρων υπάρχουν δύο ακόμη Ελληνικοί φορείς, το ΚΑΠΕ και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και φορείς από Ιταλία (συντονιστής), Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σλοβενία. Σε συνεργασία με όλους αυτούς καθώς και με φορείς κλειδιά της κεντρικής διοίκησης όπως το ΥΠΕΚΑ και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, αναζητά τη βελτίωση των πρακτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στις δημόσιες προμήθειες.

Παράλληλα, το ΔΑΦΝΗ συνδυάζει το έργο EFFECT με το Πρόγραμμα Αειφόρων Δράσεων που έχει ενεργοποιηθεί και πάλι και το οποίο μέσω του συστήματος πιστοποίησης που έχει θεσπίσει με το ΕΜΠ, επιβραβεύει τις αξιόλογες προσπάθειες που κάνουν τα νησιά στον ευρύτερο περιβαλλοντικό τομέα. Ήδη ολοκληρώθηκε για το 2012 ο κύκλος της πιστοποίησης των Αειφόρων Δράσεων, μεταξύ των οποίων και αρκετές δημόσιες συμβάσεις που έγιναν με ενεργειακά κριτήρια και απονεμήθηκαν τα σχετικά Σήματα Αειφορίας στους δήμους των νησιών που υλοποίησαν τις καλύτερες αειφορικές δράσεις. Το Πρόγραμμα θα επαναληφθεί και για το 2013 με την απονομή νέων Σημάτων και τη βράβευση του καλύτερου δήμου.

Η ομάδα έργου για το EFFECT, έχει αναπτύξει επικοινωνία και συνεργασία με πολλούς Δήμους των νησιών του ΔΑΦΝΗ, έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικά σεμινάρια για τα αρμόδια στελέχη, έχει καταγράψει τις σημαντικότερες από αυτές τις δράσεις και επιδιώκει να ενθαρρύνει του δήμους στην υλοποίηση περισσότερων έργων και προμηθειών με ενεργειακά κριτήρια και να τους στηρίξει στην διαμόρφωση συγκεκριμένων τέτοιων προκηρύξεων. Επίσης πρόκειται σύντομα να διαθέσει στις υπηρεσίες “Ενημερωτικό Οδηγό” με όλες τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες (νομοθεσία, κριτήρια, δικτυακούς τόπους κλπ) καθώς και να τους καλέσει να δεσμευθούν με σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, ότι στο εξής θα εφαρμόζουν κατά το δυνατόν τις αρχές εξοικονόμησης ενέργειας, σε όλες τις διαδικασίες δημοπρατήσεων που διενεργούν.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη