Με συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορίου από το σύνολο των νησιών και με την παρουσία και συμμετοχή του προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έκλεισε εχθές το 8ο Συνέδριο των εμπορικών Συλλόγων Ν. Κυκλάδων. Ο Εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Θήρας ήταν κι αυτός εκεί με ενεργή συμμετοχή με τρεις εκπροσώπους του τον κο Νομικό Νικόλαο Πρόεδρο του Συλλόγου, τον κο Σιγάλα Αβέρκιο γραμματέα και ο κο Διαμαντόπουλο Γεώργιο Υπεύθυνο Δημοσίων σχέσεων και Τουρισμού του συλλόγου.
Περισσότερα εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών, λιγότερη γραφειοκρατία και σεβασμό από το κράτος στη νησιωτικότητα ζήτησαν οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού Κυκλάδων. Τα παραπάνω υπογράμμισαν και σε ψήφισμα που εκδόθηκε στο όγδοο συνέδριό.
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η αντοχή της μικρομεσαίας νησιωτικής εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όριά της. Γι’ αυτό και καλείται η Πολιτεία να πραγματοποιήσει με τους εμπορικούς συλλόγους των νησιών και την ΕΣΕΕ έναν καλόπιστο, εποικοδομητικό και διαφανή διάλογο με στόχο την επιβίωση της.
Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:
– Η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίση και θα απεμπολήσει ένα διαρκές δικαίωμα που έχει κατακτήσει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδαφική της ιδιομορφία.
– Ο φόρος πολυτελείας σε 22 νησιά δημιουργεί ανισότητες σε μία περιοχή, που η γεωγραφική της διαμόρφωση ποτέ δεν αποκόπτει το ένα νησί από το άλλο, είτε αφορά τα τουριστικά, είτε αφορά τα γενικότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ζητούν οι έμποροι την αποφυγή οποιασδήποτε κατ’ αποκοπή φορολόγησης, που δημιουργεί Έλληνες επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων. Γενικότερα, οι πληττόμενες κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη φορολογία. Όλες οι αυξήσεις σε οποιοδήποτε φόρο πρέπει άμεσα να αντισταθμιστούν από ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα.
– Ανάλογη προσοχή να δοθεί και στις συναλλαγές με κάρτες, μέτρο που δεν πρέπει να ισχύσει πριν σχεδιαστεί με προσοχή και μελετηθούν όλες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις.
– Επίλυση των σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων του ΟΑΕΕ και αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών του. Οι υπηρεσίες του οργανισμού στις Κυκλάδες πρέπει να βελτιωθούν και να στελεχωθούν τα γραφεία με το αναγκαίο προσωπικό. Απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα δίνουν την δυνατότητα των ασφαλισμένων να παίρνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ηλεκτρονικά, ώστε να εξυπηρετούνται τα νησιά των Κυκλάδων βάσει των ιδιομορφιών τους. Επιπλέον, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιλογή περισσότερων ασφαλιστικών κατηγοριών.
– Καλύτερες υπηρεσίες υγείας στα νησιά διότι είναι ζήτημα αξιοπιστίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας εν γένει.
– Αποτελεσματικότερη ακτοπλοΐα και καλύτερες υποδομές στα λιμάνια και στις μαρίνες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση της κρουαζιέρας και του ολοένα αναπτυσσόμενου ιδιωτικού yachting. Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υψηλό κόστος μέσα από συνδυαστικές συγκοινωνίες και οικονομίες κλίμακας.
– Συνδυασμό και συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στην λιμενικές και δημοτικές αρχές και στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, προκειμένου να συλλαμβάνεται το παρεμπόριο στα λιμάνια, είτε προτού «επιβιβαστεί» είτε πριν «αποβιβαστεί».
– Γενίκευση της εφαρμογής του εργόσημου σε όλες τις πρόσκαιρες ανάγκες εργασίας, που με τη σειρά της θα επιτρέψει σε όλους τους περιστασιακούς εργοδότες να είναι νόμιμοι απέναντι στις υποχρεώσεις τους και στους εργαζόμενους να αποκτήσουν την ασφάλιση που τους αναλογεί σε αυτό που πρόσφεραν.
– Για τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, την νέα προγραμματική περίοδο να σχεδιαστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εντοπισμένα στην μικρομεσαία νησιωτική επιχειρηματικότητα.
– Τη νέα προγραμματική περίοδο, να ενταχθούν και να δημιουργηθούν στους τουριστικούς και παραδοσιακούς δρόμους της κάθε νησιωτικής πόλης, Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]