Ν. Συρμαλένιος: Να γίνει μία ενιαία Περιφέρεια όλο το Αιγαίο

syrmalenios_photoΤην πρόταση για ενοποίηση των δύο Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε μια ενιαία Περιφέρεια, με αυξημένη ισχύ και διευρυμένες αρμοδιότητες, ένα είδος «επιτελικής κυβέρνησης» για όλο το Αρχιπέλαγος, που θα χαράσσει στις γενικές της γραμμές τους άξονες των πολιτικών στα θέματα ανάπτυξης, ακτοπλοΐας, υγείας, παιδείας κ.ά., κατέθεσε στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι νησιώτες του Αρχιπελάγους Αιγαίου και θεωρώ και το καταθέτω ως προβληματισμό και στην Επιτροπή, ότι το Αιγαίο έχει κοινά προβλήματα, είτε λέγεται Βόρειο, είτε Νότιο Αιγαίο. Βεβαίως, υπάρχουν αναπτυγμένα νησιά και λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Όπως έχουμε πει από χρόνια, είναι τριών ταχυτήτων τα νησιά μας, όμως τα προβλήματα είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό κοινά, ανεξάρτητα αν υπάρχουν και ιδιομορφίες σε κάθε χώρο. Γι’ αυτό η πρότασή μου, εν όψει συζήτησης στις αλλαγές του Καλλικράτη, είναι και το καταθέτω εδώ, οι δύο Περιφέρειες να ενοποιηθούν στην πορεία, να υπάρξει ενιαία Περιφέρεια. Αυτό το λέω και επίσημα για να ζυμώνεται και προς το Υπουργείο Εσωτερικών».

Ο Ν. Συρμαλένιος ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του αφορά μόνο τις δύο Περιφέρειες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και όχι την Περιφέρεια Κρήτης, διότι, όπως ανέφερε, η Κρήτη έχει άλλο βάρος. Αναφορικά με τη λειτουργία της ενιαίας Περιφέρειας τόνισε ότι «θα ισχυροποιηθούν τα πέντε νομαρχιακά διαμερίσματα. Δηλαδή, οι πέντε νομοί που έχουμε στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο θα λειτουργήσουν με ισχυρό βάρος και η νέα Περιφέρεια Αιγαίου θα έχει τη δυνατότητα να χαράσσει στις γενικές της γραμμές τους άξονες των πολιτικών στα θέματα ανάπτυξης, ακτοπλοΐας, υγείας, παιδείας κ.λπ.. Θα ένα είδος «επιτελικής κυβέρνησης» για όλο το Αρχιπέλαγος και τα νομαρχιακά διαμερίσματα στα πλαίσια αυτών των κατευθύνσεων, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδιαιτερότητες, θα εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Έτσι νομίζω ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε παθογένειες πάρα πολλών χρόνων».


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη