Έναρξη λειτουργίας για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων

Σε λειτουργία τέθηκε πριν λίγες ημέρες το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Πρόκειται για μια ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και περιλαμβάνει την ηλεκτρονική εγγραφή των υπόχρεων φορέων (Επιχειρήσεις και Οργανισμοί) στο μητρώο, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την καταχώριση των δραστηριοτήτων τους (Εγκαταστάσεις και δραστηριότητες Συλλογής-Μεταφοράς) σε συνδυασμό με τη δήλωση των αποβλήτων που διαχειρίζονται και των αδειών που τα τεκμηριώνουν.

Στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων είναι υποχρεωτική η εγγραφή όλων των επιχειρήσεων που:

– διαθέτουν οποιαδήποτε εγκατάσταση η οποία αδειοδοτείται περιβαλλοντικά ως κατηγορία Α1, Α2 & Β και παράγει απόβλητα (π.χ. λιμάνια, νοσοκομεία, βιομηχανίες / βιοτεχνίες, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, βενζινάδικα, συνεργεία, εργοτάξια, λατομεία κ.τ.λ.),
– δραστηριοποιούνται στη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση (αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία κ.τ.λ.) επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων,

καθώς και η εγγραφή των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Η εγγραφή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2017, διαφορετικά επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 30 του Ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (αστική ή ποινική ευθύνη, προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας,οριστική διακοπή λειτουργίας και πρόστιμο, ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης).

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, μέσω του http://wrm.ypeka.gr, η ετήσια έκθεση παραγωγού ή/και διαχειριστή αποβλήτων, θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα καταργηθεί η κατάθεση εντύπων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη