Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στις εργασιακές σχέσεις ανακοίνωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε ο κος Πέτσας, σήμερα εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
[adning id="140783"]Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση -όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες και για τον σκοπό αυτό, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. “Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί” είπε.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι επειδή η κατάσταση εξελίσσεται, απαιτείται συντονισμένη δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Σε αυτή τη συντονισμένη δράση είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη. Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης” είπε.
Αναφερόμενος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων “τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. Υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται και ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού (πχ μάσκες και αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη”.
Ο κ. Πέτσας επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως η αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας, για τις επόμενες 14 ημέρες, η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης, η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, η αναστολή εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα και η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων.
Επισήμανε ότι “στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και μητροπολίτες, συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας” απευθυνόμενος σε όλους και ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, υπενθύμισε τα λόγια του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου “Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό”.
[adning id="140783"]