Αγροτικά προϊόντα Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική ∆ιεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου  ανέθεσε σε οµάδα εργασίας τη συγκέντρωση στοιχείων, από διάφορες πηγές, για τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας που παρουσιάζουν εµπορικό ενδιαφέρον.

Η συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων και στατιστικών δεδοµένων που αφορούν στον Πρωτογενή Τοµέα και τον Τοµέα της Τυποποίησης και Μεταποίησης των Αγροτικών Προϊόντων στην Περιφέρεια αποτελεί και θα αποτελέσει ένα εργαλείο που δείχνει την υφιστάµενη κατάσταση των Τοµέων αυτών και τις τάσεις σε κάθε κλάδο τους.

Με δεδοµένη την έλλειψη της συγκέντρωσης και επεξεργασίας αυτών σε µια Υπηρεσία (τα στοιχεία που υπάρχουν και αναφέρονται στους πίνακες της ΕΣΥΕ για την έκταση και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγµατική εικόνα του αγροτικού τοµέα της Περιφέρειας, γιατί στηρίζονται σε εκτιµήσεις και όχι σε στοιχεία παραγωγής), έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι παρακάτω πηγές:
• Τα µητρώα των παραγωγών που τηρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων
• Τα αρχεία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισµών
• Στοιχεία παραγωγής Μονάδων Τυποποίησης και Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
• Τα αρχεία της Γενικής ∆ιεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής τα οποία συµπληρώθηκαν µε εκτιµήσεις της Οµάδας όπου δεν ήταν δυνατή η ανεύρεση των στοιχείων.

Το έργο αυτό αποτελεί το αρχικό στάδιο µιας προσπάθειας, που θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόµενα χρόνια, µε περισσότερη ανάλυση και επεξεργασία ώστε να εξαχθούν συµπεράσµατα ως προς την εξέλιξη των επί µέρους κλάδων και να διατυπωθούν προτάσεις για προώθηση και ενίσχυση τους από χρηµατοδοτικά προγράµµατα εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Την οµάδα εργασίας που έφερε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο αποτέλεσαν οι: Πουλής Γιάννης (Συντονιστής), Αποστολίδου Εύα, Βιντιάδης Εµµανουήλ, Γεωργά Στυλιανή, Λυκοσκούφης Γιάννης, Μαστόρου Σάββας, Νταρζάνου Χρύσω

Το έργο αυτό με τίτλο ” ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ” που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, είναι διαθέσιμο εδώ: http://goo.gl/NaqmC

Πηγή:  Γενική ∆ιεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη