21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δήμος Θήρας: Αλλαγή πλεύσης για την ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων;

Share

Η ενδιάμεση λύση θα εγκατασταθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ Θήρας, σε χώρο επί της οδού Φηρών-Πύργου απέναντι από το Super Market “ΑΒ Βασιλόπουλος”

“Ουδέποτε υπήρξε πρόθεση, αλλά ούτε καν σκέψη” για τη χρησιμοποίηση του αμπελώνα στη θέση “Παράγκα Θολοϊνιού”, από τον Δήμο Θήρας για την ενδιάμεση ή την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλώνει κατηγορηματικά ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας στον Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κο Επιφάνιο.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, η ΕΛΛΕΤ Θήρας, κατόπιν ενημέρωσης από τον Δήμο Θήρας για το πώς εξελίσσεται το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, είχε φέρει στο φως την τοποθεσία που επέλεξε η Δημοτική Αρχή για την ενδιάμεση λύση απόθεσης και δεματοποίησης των απορριμμάτων στη Σαντορίνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Λ.&Ε. Νομικού. Πρόκειται για αμπελώνα επί της οδού Φηρών-Πύργου, απέναντι από μεγάλο σούπερ μάρκετ, για τον οποίο η ΕΛΛΕΤ είχε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις, κρίνοντάς τον ακατάλληλο ως χώρο για αυτόν τον σκοπό.

Πληροφορούμενος από τα ΜΜΕ αυτές τις εξελίξεις, ο Μητροπολίτης Θήρας έστειλε επιστολή προς τον Δήμο Θήρας, διευκρινίζοντας πως ο εν λόγω βιολογικός αμπελώνας είναι ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ημεροβιγλίου, μισθωμένος μάλιστα μέχρι το 2031, και ότι δεν προορίζεται για δωρεάν παραχώρηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απαντητικής επιστολής του Δημάρχου:

“Σεβασμιώτατε,

Έλαβα την ευγενική Σας επιστολή και εκ καθήκοντος αλλά και σεβασμού προς το πρόσωπό Σας, απαντώ χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή στα ερωτήματα που θέτετε και στην εύλογη ανησυχία που εκφράζετε.

Ευθύς εξ αρχής θέλω να Σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι εις ουδεμία περίπτωση και για κανένα λόγο η σημερινή Δημοτική Αρχή της οποίας προΐσταμαι πρόκειται να προβεί σε μονομερείς και βλαπτικές για την Εκκλησία ενέργειες. Οι σχέσεις αλληλοσεβασμού, αμοιβαιότητας και συναντίληψης μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Τοπικής Εκκλησίας έχουν θεμελιωθεί σε στέρεες βάσεις και θα παραμείνουν άρρηκτες και στο μέλλον.

Κατόπιν των αυτονόητων, αλλά αναγκαίων εισαγωγικών μου διευκρινήσεων, σας απαντώ επί της ουσίας.

Γνωρίζετε προφανώς ότι ένα μείζον πρόβλημα που σχετίζεται απόλυτα με τη δημόσια υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την τουριστική εικόνα της Σαντορίνης είναι η επί πολλά χρόνια ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων. Η σημερινή Δημοτική Αρχή ανταποκρινόμενη στο πάνδημο αίτημα για την απαλλαγή της Σαντορίνης από το άγος των σκουπιδιών, ολοκλήρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα στην οριστική λύση του προβλήματος.

Τα βήματα που προηγούνται μέχρι την οριστική λύση είναι αυτά της αποκατάστασης του σημερινού ΧΑΔΑ και παράλληλα η “ενδιάμεση λύση” διάρκειας 2 έως 3 έτη. Το διάστημα αυτό προβλέπεται η προσωρινή εναπόθεση μερικώς επεξεργασμένων και δεματοποιημένων απορριμμάτων σε χώρο που θα επιλεγεί και στον οποίο θα εγκατασταθούν τα φορητά μηχανήματα επεξεργασίας (δεν θα υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις στην ενδιάμεση λύση).

Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω ότι όλες οι απεικονίσεις των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν είναι χωρίς ακριβή γεοεντοπισμό και για κάθε μία υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις.

Μετά από αυτή τη διευκρίνηση θέλω να σας δηλώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εις ουδεμία περίπτωση ο αμπελώνας της Εκκλησίας στη θέση “Παράγκα Θολοϊνιού” πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, σε οποιαδήποτε φάση του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων (είτε ενδιάμεση, είτε οριστική).

Αν υπήρχε η παραμικρή πρόθεση για κάτι τέτοιο η πρώτη μας ενέργεια θα ήταν να το συζητήσουμε μαζί Σας και να ζητήσουμε τη βοήθειά Σας, όπως γίνεται σε κάθε θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θα ήταν άλλωστε ανεπίτρεπτο εκ μέρους μας να αγνοήσουμε τη στάση ευθύνης, αγάπης και αλληλεγγύης που έχετε έμπρακτα επιδείξει προς όλους μας και να Σας αιφνιδιάσουμε με μία τέτοια απόφαση.

Σας επαναλαμβάνω λοιπόν ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση, αλλά ούτε καν σκέψη εκ μέρους μας για τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου οικοπέδου για τον σκοπό που αναφέρετε.

Και με την ευκαιρία θα ήθελα να συμφωνήσω απολύτως μαζί Σας ότι αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε επιτρέπουν ανοίκειες προσπάθειες εμπλοκής της Εκκλησίας μας σε μικρόψυχες παραταξιακές ή προσωπικές σκοπιμότητες.

Σε ό,τι μας αφορά δε θα επιτρέψουμε και δεν θα ευνοήσουμε αυτές τις διχαστικές και ζημιογόνες πρακτικές.

Θα ήθελα κλείνοντας να εκφράσω άπειρο σεβασμό προς το πρόσωπό Σας και αναγνώριση του φιλοπρόοδου κοινωνικού Σας έργου, να Σας ζητήσω να συνεχίσετε να είστε δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε για το κοινό καλό και την πρόοδο της αγαπημένης μας Σαντορίνης.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη