Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

“Τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για να αποφύγουμε τα χειρότερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, επαναλαμβάνοντας πως: “Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς”.

Αναφερόμενος σε μια δημοσίευση που αφορά τον κορονοϊό και 11 ευρωπαϊκές χώρες, ο κος Τσιόδρας είπε ότι ο ιός διασπείρεται ταχύτατα και τόνισε ότι μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι 7-43 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί, ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων έχουν αποτραπεί 59.000-120.000 θάνατοι.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε 20 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε πλήρωμα του πλοίου Ελ. Βενιζέλος που βρίσκεται στα ανοιχτά του Πειραιά, σε σύνολο 383 ατόμων που ελέγχθηκαν. Αναφερόμενος δε σε περίπτωση αλλοδαπής γυναίκας, από δομή φιλοξενίας, η οποία γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον ιό σημείωσε ότι “ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος”.

Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει. “10-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε 82 νέα κρούσματα από την κοινότητα και 20 επιπλέον από το κρουαζιερόπλοιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 1.314. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επίσης 16.732 εργαστηριακά τεστ. Οι 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, έχοντας μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Οι 17 από αυτούς είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 57% από τους διασωληνωμένους έχει υποκείμενο νόσημα. Έξι ασθενείς πήραν εξιτήριο από τη ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 7 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών αριθμών στη χώρα μας στους 49. “Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι όπως στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετική μορφή της νόσου” σχολίασε ο κος Τσιόδρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στις μάσκες, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για άλλους ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική η χρήση τους από ανθρώπους που δεν νοσούν. Μάλιστα παρατήρησε ότι η χρήση μάσκας γίνεται με πολύ λανθασμένο τρόπο όπως προέκυψε από τις ίδιες μελέτες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η χρήση των μασκών αυτή τη στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Το μεγαλύτερο όφελος από τη μάσκα προέρχεται, όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί που ούτως ή άλλως εάν είχαν ήπια συμπτώματα, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω. Ούτως ή άλλως, μια χρήση μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης, του να διατηρούμε την απόστασή μας, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού”.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στον κορονοϊό, ο κος Τσιόδρας ήταν σαφής ότι αν και γνωρίζουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού και τους κορονοϊούς, “δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό”. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους της χώρας για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου σε συγκεκριμένες περιοχές. Η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς τίθεται σε καραντίνα από σήμερα το βράδυ στις 8 και για 14 ημέρες, ενώ για το ίδιο διάστημα θα τεθούν σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση πολιτών στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Σχετικά με τις σημερινές εικόνες συνωστισμού έξω από τράπεζες, ο κος Χαρδαλιάς τις χαρακτήρισε “απαράδεκτες”, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειές τους.

Και εκείνος επανέλαβε πως ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here