Μ. Θεοδωρίδου: Αναγκαία η τρίτη δόση για την προστασία από την “Όμικρον”

Παρότι τα στοιχεία ακόμη είναι πρώιμα, η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 φαίνεται να προστατεύει σε σημαντικό βαθμό και από την παραλλαγή Όμικρον, τόνισε, κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην Όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.

Μιλώντας γενικότερα για τα στοιχεία που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι η επαναλοίμωξη είναι 5,4 φορές συχνότερη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει, σε σχέση με προηγούμενους τύπους του κορονοϊού και υπογράμμισε ότι η Όμικρον είναι μία παραλλαγή που μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου με την Όμικρον, η ίδια είπε ότι ακόμη παραμένει ερωτηματικό, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί. Πάντως διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή που εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Είπε ακόμη ότι και η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το δείγμα των μελετών από τη Νότια Αφρική αφορά κυρίως νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και τόνισε πως δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους.

Μιλώντας αναλυτικά για τα επίσημα στοιχεία από το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν και αφορούν στην ασφάλεια των εμβολίων, είπε ότι μέχρι τις 10/12 από τα 7 και πλέον εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά, υπήρξαν 3.233 αναφορές για κάποιες αντιδράσεις από τις οποίες το 97% ήταν μη σοβαρές, όπως πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία. Εξήγησε επίσης ότι οι αντιδράσεις ήταν ήπιες και παροδικές και μόνο σε οκτώ περιπτώσεις μπήκε ο ορισμός της μυοκαρδίτιδας σε τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια μετά από τη δεύτερη δόση. Όλα τα παιδιά όμως είναι καλά καθώς έγινε πλήρης αποκατάσταση της υγείας τους, τόνισε η κα Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι παραμένει μία εξαιρετικά σπάνια αντίδραση που δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών καθώς συμβαίνει μία φορά στο εκατομμύριο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη