Υπεγράφη σήμερα (30/5) στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η δεύτερη σύμβαση για το πρόγραμμα Ανακαίνισης Σχολικών Κτηρίων “Μαριέττα Γιαννάκου” από τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ως εντολοδόχο των τεσσάρων δωρητριών Τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) και την “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”.
“Η υπογραφή της σύμβασης του Προγράμματος Ανακαίνισης Σχολικών Κτηρίων “Μαριέττα Γιαννάκου” αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της διαρκούς και σταθερής δέσμευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης”, δήλωσε μεταξύ άλλων με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης του έργου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη δωρεά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που αφορά παρεμβάσεις σε 426 σχολικές μονάδες, σε 245 Δήμους και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα αλλάξουν αισθητά προς το καλύτερο το περιβάλλον διδασκαλίας και εργασίας χιλιάδων μαθητών.
Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αντιστοιχούν 17 σχολεία, εκ των οποίων τα 12 στις Κυκλάδες και τα 3 στη Σαντορίνη. Πιο συγκεκριμένα:
- 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
- 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
- 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΩ
- ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ – ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ
- ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ ΡΟΔΟΥ
- 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ
- 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ
- 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝΟΥ
- 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΑΞΟΥ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΟΥ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑΡΙΑΣ-ΒΟΘΩΝΑ ΘΗΡΑΣ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ
- ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ
- ΕΙΔΙΚΟ ΔΣ ΝΑΞΟΥ
- ΕΠΑ.Λ. ΑΝΔΡΟΥ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΪΡΗΣ
- ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
- ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ ΘΗΡΑΣ
Οι παρεμβάσεις, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: ανακαίνιση χώρων υγιεινής & δημιουργία προσβάσιμων W.C. για ΑμεΑ, επισκευές ραμπών ΑμεΑ, εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς, βελτιώσεις στον αύλειο χώρο, με γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και παιδικές χαρές σε νηπιαγωγεία.
Η χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ προέρχεται από δωρεά των συστημικών τραπεζών. Ο σχεδιασμός του προγράμματος εξασφάλισε την ένταξη τουλάχιστον μίας σχολικής μονάδας ανά Δήμο, δίνοντας προτεραιότητα σε ειδικά σχολεία, μονάδες σε ακριτικές, νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, καθώς και σχολεία σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Οι εργασίες προβλέπεται να αρχίσουν στις 15 Ιουνίου, με στόχο, το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ώστε τα σχολεία να είναι λειτουργικά.






