Ανακήρυξη της Μήλου ως Ιεράς Νήσου

Οι κατακόμβες στη Μήλο

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της Μήλου επισημοποιείται σε λίγες ημέρες με την ανακήρυξή της ως Ιερά Νήσος. Το διήμερο 14-15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο νησί πλήθος λειτουργικών και πνευματικών εκδηλώσεων, παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’.

Το πρωί της Κυριακής 15 Ιουνίου μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Τρυπητής θα αναγνωστούν τα συνοδικά έγγραφα και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περί ανακήρυξης της Μήλου ως Ιεράς Νήσου.

Σημείο αναφοράς στη Μήλο αποτελούν οι Κατακόμβες, που ήταν τόπος συγκέντρωσης των πρώτων χριστιανών για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και αποτελούν το αρχαιότερο και σημαντικότερο πρωτοχριστιανικό προσκύνημα στην Ελλάδα. Από το 1936 μάλιστα έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο.

Πρόκειται για κοινοτικό χριστιανικό κοιμητήριο που άρχισε να λειτουργεί στα μέλη του 2ου αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ. Οι Κατακόμβες αποτελούν ένα συγκρότημα τριών, αρχικά ανεξάρτητων σπηλαίων, που αργότερα ενώθηκαν μεταξύ τους και δημιούργησαν ένα κοινό σύνολο τριών θαλάμων και έξι διαδρόμων. Στις πλευρές και στο δάπεδο των διαδρόμων, οι οποίοι έχουν μήκος 185 μέτρα, βρίσκονται λαξευμένοι τάφοι διαφόρων τύπων. Στους τάφους, που είχαν διανοιχτεί στους τοίχους όλων των διαδρόμων, υπολογίζεται πως έχουν ταφεί περισσότεροι από 1.500 νεκροί. Όλες οι πλάκες που κάλυπταν τους τάφους έχουν αποκολληθεί και έχουν χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό στους παρακείμενους οικισμούς. Εκτός από κοιμητήριο, οι Κατακόμβες υπήρξαν και τόπος λατρείας, όπως αποδεικνύεται από ένα κομμάτι πετρώματος που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και χρησίμευε ως Αγία Τράπεζα.

Με την επίσημη αναγνώριση της Μήλου ως Ιεράς Νήσου, το νησί καθιερώνεται ως παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την παγκόσμια προβολή της και την προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη