Ανακηρύχθηκε η Μήλος ως Ιερά Νήσος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 15/6/14 η τελετή ανακήρυξης της Μήλου ως “Ιεράς Νήσου”. Πρόκειται για τον τέταρτο ιερό τόπο, της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας της Ελλάδας, μετά τα Μετέωρα, την Πάτμο και την Τήνο.

Η Μήλος ανακηρύχθηκε “Ιερά Νήσος” λόγω των Κατακομβών που βρίσκονται στην περιοχή της Τρυπητής. Πρόκειται για κοινοτικό χριστιανικό κοιμητήριο που άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ.  Αποτελούν το αρχαιότερο και σημαντικότερο πρωτοχριστιανικό προσκύνημα στην Ελλάδα. Από το 1936 μάλιστα έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο.

katakomves

Με την επίσημη αναγνώριση της Μήλου ως Ιεράς Νήσου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να καθιερωθεί το νησί ως παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο και να υπάρξει προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού.

Στην πολυαρχιερατική θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ενώ παρέστησαν 18 ακόμα ιεράρχες από διάφορες Μητροπόλεις της χώρας.

Την κυβέρνηση εκροσώπησε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ενώ παρέστησαν επίσης οι βουλευτές κ. Νίκος Συρμαλένιος ( ΣΥΡΙΖΑ ), κ. Παναγιώτης Ρήγας ( ΠΑΣΟΚ) , ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγής περιφερειάρχης Ν. Αιγαίουο κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης , ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης , ο νεοεκλεγείς κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της S&B Bιομηχανικά Ορυκτά κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος καθώς και πολλοία ακόμα επίσημοι. Στην τελετή παρέστη επίσης και η νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος και μελλοντική έπαρχος της περιφερειακής ενότητας Θήρας κα Θεώνη Λειβαδάρου.

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για την Μήλο και τις Κυκλάδες, αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς οι κατακόμβες της Μήλου, αυτό το ανεκτίμητης αξίας πρωτοχριστιανικό μνημείο, καθιερώνει το νησί σε παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο και ενισχύει την εικόνα της χώρας μας ως εστία διεθνούς πνευματικής ακτινοβολίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το απόγευμα του Σαββάτου 14/6/14, σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής της Μήλου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο Γεώργιος Ηλιόπουλος, επιστημονική ημερίδα με τίτλο “Κατακόμβες της Μήλου παλαιοχριστιανικό μνημείο μοναδικής και πολιτιστικής αξίας”.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη