21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Sea Diamond: Ανάκληση του διαγωνισμού ανέλκυσης ζητά ο Υπουργός Ναυτιλίας

Το μπαλάκι ξανά στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας - Αντιδράσεις από τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του πλοίου

Share

Την ανάκληση και ακύρωση του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανέλκυση του Sea Diamond ζητά με επιστολή του προς τη Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κρίνοντας την ΔΑΛ αναρμόδια για το εν λόγω ζήτημα και επικαλούμενος την εξασφάλιση της νομιμότητας των διαγωνιστικών διαδικασιών. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου θα προσέφευγαν στα δικαστήρια κατά του διαγωνισμού. Αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια των σχετικών διαδικασιών είναι, κατά τον Υπουργό, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, γυρνώντας πάλι την υπόθεση αρκετά χρόνια πίσω.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond:

“O κύριος Υπουργός με την απόφαση αυτή δείχνει να αγνοεί την πρόσφατη απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου προσέφυγαν οι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με την οποία “… η ευθύνη της διαχειρίσεως και αντιμετωπίσεως του απορρέοντος από την διατήρηση ναυαγίου κινδύνου για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο περιβάλλον ανήκει παραλλήλως και στην Κεντρική Διοίκηση, ως αυτοτελή υποχρέωση, επιβαλλόμενη τόσο από το άρθρο 24 του Συντάγματος, όσο και από τις διατάξεις των π.δ. 55/1998 και 11/2002, και συγκεκριμένα στις λιμενικές αρχές (κεντρικές ή τοπικές, ανάλογα με το µέγεθος του ναυαγίου και των συνεπειών του) ως κρατικές υπηρεσίες (σήμερα υπαγόμενες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), δοθέντος άλλωστε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν αποτελεί αμιγώς τοπική υπόθεση”. Ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο μεταξύ άλλων ότι: “…Δεν ασκούν ομοίως επιρροή οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (πρώην Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας) περί αοριστίας των αιτημάτων των αιτούντων και περί αναρμοδιότητάς του ως προς την ανέλκυση του ναυαγίου, αφού αφενός το αίτημα ήταν σαφές και αφορούσε στην ανέλκυση του ναυαγίου κατά τις διατάξεις του ν. 2881/2001 και αφετέρου, το Υπουργείο είχε αυτοτελώς αρμοδιότητα να επιληφθεί του αιτήματος”.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας Ηλίας Πελέκης, έχοντας ολοκληρώσει τις διαδικασίες που του είχαν προταθεί από το ΥΕΝ χωρίς αποτέλεσμα, καλούσε με επιστολή του το Υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβει δράση, καθώς από την πλευρά του αδυνατούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής:

“Αναγκαστήκαμε, οι κάτοικοι της Σαντορίνης, το 2011 να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ζητήσουμε την ακύρωση της άρνησης της πολιτείας να επιβάλει το νόμο και να ανελκύσει το Sea Diamond. Και αφού μετά από πολύ κόπο και χρόνο καταφέραμε να πάρουμε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο μία απόφαση που μας δικαιώνει απόλυτα, αφού από τις 8/11/2019 η Διοίκηση Αρχής Λιμένων ξεκίνησε να εφαρμόσει την εντολή του ΣτΕ προκηρύσσοντας τον πρώτο διαγωνισμό ανέλκυσης, και ενώ έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες ανέλκυσης από το εξωτερικό, έρχεται ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, να ερμηνεύσει διαφορετικά από τους Δικαστές του ΣτΕ το νόμο 2881/2001 και να ζητήσει από τη ΔΑΛ να ακυρώσει το διαγωνισμό ανέλκυσης λόγω αναρμοδιότητας των υπηρεσιών του ΥΕΝ!

Και εμείς αναρωτιόμαστε: Έχει δικαίωμα ένας υπουργός να μην ενστερνίζεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου επικρατείας; Να ερμηνεύει τις διατάξεις των νόμων και των άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος κατά το δοκούν και να αναθέτει δύσκολες υποθέσεις, όπως η ανέλκυση του K/Z Sea Diamond, σε φορείς που αποδεδειγμένα εδώ και 13 χρόνια αδυνατούν να τις διαχειριστούν, ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με τις πραγματογνωμοσύνες και τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, προκαλείται καθημερινά σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά από ένα οικολογικό έγκλημα που την ποινική ευθύνη έχει σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο η πλοιοκτήτρια;

Ως πότε θα μας εμπαίζουν; Μήπως να υποθέσουμε ότι αντίστοιχες σοβαρές ανελκύσεις στο εξωτερικό, όπως αυτή του Costa Concordia στη γειτονική μας Ιταλία, τη διαχειρίστηκε το τοπικό Λιμενικό Ταμείο του Giglio της Τοσκάνης; Όχι βέβαια! Ήταν οι αντίστοιχες αρχές της Κεντρικής Διοίκησης που ανέλαβαν δράση και ανάγκασαν την πλοιοκτήτρια να πληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ για την ανέλκυση! Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα στην περίπτωση του Sea Diamond. To ΥΕΝ με τις υπηρεσίες του, όπως το Λιμενικό Σώμα, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, το Νομικό Τμήμα κλπ έχει την εμπειρία, το προσωπικό και την ισχύ να επιβληθεί και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους να ανελκύσουν το Sea Diamond. Και οφείλει να το κάνει.

Εμείς, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του K/Z Sea Diamond, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκιο μας σε όλα τα επίπεδα και να απαιτούμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων! Δεν θα εγκαταλείψουμε τον δίκαιο αγώνα μας, θα συνεχίσουμε όπως κάναμε εμπράκτως όλα αυτά τα χρόνια!
Για άλλη μια φορά καλούμε την πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση 1820/2019 του ΣτΕ και να εφαρμόσει τις διατάξεις του Νόμου 2881/2001, του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και τις διατάξεις των Π.Δ. 55/1998 και 11/2002. Ανελκύστε το Sea Diamond!”

Στο μεταξύ, η προθεσμία για υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό για την ανέλκυση έληγε σήμερα (20/1) το μεσημέρι. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Διοικητής της ΔΑΛ κος Δημοσθένης Μπακόπουλος, σήμερα το απόγευμα αναφέρει: “Τα ψέματα για το Sea Diamond τελείωσαν… Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση προς αξιολόγηση από τη ΔΑΛ… Οι οπαδοί της δήθεν ανέφικτης ανέλκυσης θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές τους ευθύνες για πιθανή απάτη επι δικαστηρίω…”

Νεότερη ενημέρωση 20/1 – ώρα 23:30

Η Δημόσια Αρχή Λιμένων έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

“Με την με αριθμό πρωτοκόλλου 6000/431/2019 απόφαση του Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, αποφασίστηκε η διακήρυξη επαναληπτικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανέλκυση, απομάκρυνση εκτός Όρμου Αθηνιού Θήρας και νόμιμη τελική διάθεση ναυαγίου Κ.Ζ SEA DIAMOND με δαπάνες των κατά το α. 2 ν. 2881/2001 υπόχρεων προσώπων, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 350.000.000 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και συνολικά 434.000.000 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1000.0/3130/2020 έγγραφό του, ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε τη ΔΑΛ να ανακαλέσει την προαναφερόμενη διακήρυξη, για τους αναλυτικά αναφερόμενους σε αυτήν λόγους. Σε συνέχεια ανωτέρω εγγράφου, η ΔΑΛ ανακοινώνει ότι ματαιώνεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη 21/1/2020 και ώρα 12:00 αποσφράγιση προσφορών.

Περαιτέρω, ενημερώνουμε για τα εξής:
α. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΔΑΛ για την ανέλκυση του ναυαγίου Sea Diamond, η Αρχή είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα (20/1/2020) κατατέθηκαν δύο (2) προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κινέζικες εταιρείες. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από κινέζικες εταιρείες είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας και για τη ΔΑΛ θεωρείται ευτυχής συνέχεια της σημαντικής συμβολής της Κίνας στην ανάπτυξη του λιμένα Πειραιά.
β. Η ΔΑΛ θα προβεί άμεσα σε έναρξη τεχνικού διαλόγου με τις προαναφερόμενες κινέζικες εταιρείες, με στόχο τη συμβασιοποίηση από την Αρχή της ανέλκυσης του ναυαγίου Sea Diamond μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2020, με πλήρη αξιοποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, πιστή τήρηση των οριζόμενων στο ν. 4412/2016 και καταλογισμό της δαπάνης στους κατά νόμω υπόχρεους στο πλαίσιο της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του ανωτέρω τεχνικού διαλόγου θα λάβει χώρα την Τρίτη 21/1/2020 και ώρα 12:00 και η δεύτερη στις αρχές Φεβρουαρίου (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί).
γ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από αλλοδαπές εταιρείες για την ανέλκυση του ναυαγίου Sea Diamond θέτει οριστικά τέλος στην ψευδή επιχειρηματολογία περί δήθεν ανέφικτης ανέλκυσης. Για το λόγο αυτό, η ΔΑΛ θα ενημερώσει άμεσα το σύνολο των αρμόδιων δικαστικών αρχών για τις δικές τους κατά νόμω ενέργειες.
δ. Εντός των επομένων ημερών η ΔΑΛ θα προβεί σε συνέλευση διαβούλευσης (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τους κατοίκους της Σαντορίνης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.”

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη