Αναλυτική ενημέρωση για το ηφαίστειο με μεγάλη συμμετοχή κοινού

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου, στο Μπελλώνειο, στα Φηρά, η ετήσια ενημέρωση του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) για την κατάσταση του ηφαιστείου.

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τέτοια εποχή, συνεχώς από το 2012, με θέμα “Γνωριμία με το ηφαίστειο, τον συγκάτοικό μας στη Σαντορίνη”.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος

Νίκος Ζώρζος

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλία του Καθηγητή σεισμολογίας και Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ, του ΙΜΠΗΣ με θέμα “Μελέτη της δομής του ηφαιστείου της Σαντορίνης με τη χρήση σεισμικών δεδομένων: Τι μας λένε για τη γεωλογική ιστορία του ηφαιστείου”.

Παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα όσον αφορά τη συμπεριφορά του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης. Επιπλέον παρουσιάστηκαν πρόδρομα αποτελέσματα του προγράμματος PROTEUS (τεχνητά σεισμικά δεδομένα) με το οποίο απεικονίζεται με μεγάλη ευκρίνεια η εσωτερική γεωφυσική δομή του ηφαιστειακού οικοδομήματος της Σαντορίνης.

[adning id="140783"]

Ο κ. Παπαζάχος ολοκλήρωσε την ομιλία του δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για την εξέλιξη της μικρής σεισμικής ακολουθίας του προηγούμενου μήνα νότια της Σαντορίνης και η οποία είχε ένα μέγιστο σεισμό Μ=3.8.

Κώστας Παπαζάχος

Στη συνέχεια ο ηφαιστειολόγος Δρ, Γιώργης Βουγιουκαλάκης, Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, με την ομιλία του με τίτλο “Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας: Μια βόλτα στον χώρο και τον χρόνο του νησιού”, παρουσίασε την εξέλιξη του ηφαιστειακού οικοδομήματος της Σαντορίνης με όλες τις κύριες φάσεις των σημαντικών ηφαιστειακών εκρήξεων, στον γεωλογικό χρόνο, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του μοναδικού στον κόσμο γεωλογικού τουριστικού προορισμού. Το σημαντικό αυτό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο αναδεικνύει την σπουδαιότητα του εξαιρετικού αυτού Γεωφυσικού-Γεωτεκτονικού Εργαστηρίου.

Γιώργης Βουγιουκαλάκης
[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη