Στη Σαντορίνη βρέθηκαν για λίγες ημέρες δώδεκα τεταρτοετείς σπουδαστές της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, στο πλαίσιο του ειδικού μαθήματος “Μορφή και Κατοικησιμότητα-Η περίπτωση της Σαντορίνης” που διδάσκονται κατά το χειμερινό εξάμηνο 2018-19, από την Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ Ρίβα Λάββα.

Με την καθιέρωση αυτού του ειδικού μαθήματος, συνεχίζεται η σχέση συνεργασίας και ανταλλαγής μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και του Δήμου Θήρας, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο των νέων επιστημόνων, όσο και του ευρύτερου κοινού στο θέμα της προστασίας και της ανάδειξης του μοναδικού οικιστικού και φυσικού κάλλους της Σαντορίνης.

Το μάθημα αφορά τα Ειδικά Θέματα Μορφολογίας του 7ου εξαμήνου και εκπονείται με τη συστηματική μελέτη των αυθεντικών μορφών και τοποθεσιών της Σαντορίνης. Οι σπουδαστικές εργασίες προτείνουν στρατηγικές προστασίας του πολιτισμικού πλούτου του νησιού, τεκμηριώνουν τον νεόκοπο επιστημονικό όρο “πολιτισμική φέρουσα ικανότητα” και αναδεικνύουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Σαντορίνης.

Συνάντηση των σπουδαστών με τον Δήμαρχο Θήρας κο Νίκο Ζώρζο

“Αναζητούμε την αρχή του νήματος, την Ur-Santorin όπως θα έλεγαν οι Γερμανοί, δηλαδή την αρχέγονη Σαντορίνη, αλλά και τον μελλοντικό προσανατολισμό του νησιωτικού συγκροτήματος στο πλαίσιο της συνεχούς αναδίπλωσης του γεωλογικού και πολιτισμικού του δυναμικού” εξήγησε η Δρ Λάββα.

Ο τύπος της διδασκαλίας του μαθήματος αφορά τόσο τη θεωρία όσο και την άσκηση, και για το λόγο αυτό η επιτόπου επίσκεψη και εργασία στη Σαντορίνη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή πρωτογενούς υλικού (σκίτσα, σχέδια αποτυπώσεων, φωτογραφική αποτύπωση, χαρτογράφηση, συλλογή άλλου υλικού τεκμηρίωσης).

Οι φοιτητές επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, την παραλία της Βλυχάδας, τις καστροπολιτείες των Πύργου και του Εμπορείου, τη Νέα Καμένη, τα Φηρά και την Οία, καθώς και τη Φοινικιά και τους Μπαξέδες. Στα ίχνη του μεγάλου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, μελέτησαν επίσης τον οικισμό του Βόθωνα και ιδιαίτερα τους χώρους της Παναγίας της Σέργαινας, ενώ μέσα από επισκέψεις στα οινοποιεία Βενετσάνου, Σιγάλα και SantoWines είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν στοιχεία για την παραγωγή οίνου στην Σαντορίνη.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη υποστήριξαν ως χορηγοί η AEGEAN και τα ξενοδοχεία Meltemi Village και Heliotopos Hotel, ενώ η δημοτική επιχείρηση ΓΕΩΘΗΡΑ προσέφερε στους νέους επιστήμονες ξενάγηση στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here