Του Στάθη Κουσουνή (αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)
Mε όχημα την ανάπτυξη υποδομών θαλάσσιου τουρισμού, τη δημιουργία νέων εναλλακτικών λιμενικών εγκαταστάσεων, αλλά και τη δημιουργία δεύτερου τελεφερίκ, ο Δήμος Θήρας επιχειρεί να δώσει επιπλέον ώθηση στον τουριστικό προορισμό της Σαντορίνης. Τα σχέδια των νέων υποδομών που ετοιμάζονται στο νησί αποκάλυψε στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, στο περιθώριο του συνεδρίου «Τουρισμός και Γαστρονομία» που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, μέσα στο 2014 θα είναι έτοιμες όλες οι διαδικασίες για την αναζήτηση επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τη δημιουργία της μαρίνας του νησιού. Ηδη έχει στα χέρια του την προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή της μαρίνας στην περιοχή του Μονόλιθου. Θα έχει δυναμικότητα 350 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών, ενώ 37 θέσεις θα αφορούν σκάφη μήκους άνω των 25 μ. (superyachts) αλλά και άνω των 40 μ. (megayachts). O προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 24 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη, δυνητική πελατεία για τη μαρίνα θα αποτελούν τα διερχόμενα σκάφη, κυρίως μηχανοκίνητα ιδιόκτητα ή επαγγελματικά, που έχουν ως βάση μαρίνες της Αττικής ή της Τουρκίας. Επίσης, διερχόμενα ιστιοπλοϊκά σκάφη 16 – 18 μ. που ανήκουν σε εταιρείες ενοικίασης σκαφών και έχουν βάση στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα ή την Αττική καθώς και διερχόμενα ιστιοφόρα μήκους 35 – 50 μ. που πραγματοποιούν κρουαζιέρες. Αλλά και σκάφη των οποίων οι ιδιοκτήτες διαθέτουν κατοικία στη Σαντορίνη και σκάφη ξένων τα οποία ελλιμενίζονται σε μαρίνες εκτός Ελλάδας, όπως Νότια Γαλλία, Ιταλία και Κροατία. Η θέση της μαρίνας απέχει περίπου 5 χλμ. από τα Φηρά και 2,5 χλμ. από το αεροδρόμιο. Η λιμενολεκάνη της θα έχει επιφάνεια περίπου 90 στρεμμάτων, ενώ η χερσαία ζώνη θα καλύπτει επιφάνεια περί των 28,5 στρεμμάτων.
Πέραν της μαρίνας, στον δήμο έχει παραδοθεί η προμελέτη των εναλλακτικών προβλητών για την προσέγγιση πλοίων στη περιοχή Κολούμπου αλλά και στον προσήνεμο μόλο του αλιευτικού καταφυγίου της Βλυχάδας. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του δεύτερου τελεφερίκ στο νησί αναμένεται η απόφαση του δήμου αν θα κατασκευασθεί στα Φηρά ή στον Αθηνιό. Καλά κρατεί και η κρουαζιέρα φέτος στη Σαντορίνη. Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου θα δεχθεί άλλες 25 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
Ο δήμαρχος εκτιμά ότι φέτος ο αριθμός των τουριστών στη Σαντορίνη θα κλείσει με αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2012, ξεπερνώντας το 1,8 εκατ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως τον Σεπτέμβριο είχαν επισκεφθεί τη Σαντορίνη 638.117 άτομα με κρουαζιερόπλοια, έως τον Ιούνιο 167.979 άτομα με πλοία της γραμμής, έως τις 15 Οκτωβρίου 170.882 άτομα με αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού και 243.589 άτομα με αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο είχαν προσγειωθεί 1.041 ιδιωτικά αεροσκάφη. Ιδιαίτερη δυναμική έχει και ο γαστρονομικός τουρισμός φέτος στη Σαντορίνη εξαιτίας και του γεγονότος ότι το 2013 χαρακτηρίσθηκε από τον δήμο έτος γαστρονομίας για το νησί. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Μανώλης Καραμολέγκος, αναφέρει ότι φέτος ξενοδόχοι του νησιού ανέλαβαν μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα σύνδεσης των μονάδων τους, για την αγορά προϊόντων όπως κρασιά, κ.ά., με τοπικούς παραγωγούς. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν σε ορισμένους παραγωγούς να αυξηθεί φέτος ο τζίρος έως και 300%. Αλλά και οι γάμοι ξένων υπηκόων και οι γαμήλιες τελετές κυρίως Ασιατών και δη Κινέζων είχαν αυξητική τάση. Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου έως και τον Οκτώβριο είχαν πραγματοποιηθεί στο νησί 857 γάμοι και 350 γαμήλιες τελετές.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]