21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπ. Ναυτιλίας για Sea Diamond: Αναρμόδια η ΔΑΛ για την προκήρυξη διαγωνισμού ανέλκυσης

Share

Με σημερινή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ξεκαθαρίζει ότι η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ), με βάση το Νόμο 4389/2016, δεν έχει αρμοδιότητα στους Οργανισμούς Λιμένων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο έχει παραμείνει στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου ή τελούν υπό τη διαχείριση Δημοτικών ή Κρατικών Λιμενικών Ταμείων. Συνεπώς, όπως αναφέρεται, η ΔΑΛ είναι αναρμόδια να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου “Sea Diamond”, που βρίσκεται στην Σαντορίνη και αρμόδιος φορέας είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Στο πλαίσιο αυτό και για να προστατευθεί το Ελληνικό Δημόσιο από πιθανές μεταγενέστερες απαιτήσεις εταιριών που θα συμμετάσχουν, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επιστολή του (16/1/2020) κάλεσε τη ΔΑΛ να ακυρώσει τον διαγωνισμό.

“Το ζήτημα του Sea Diamond απαιτεί σοβαρότητα και κυρίως απαιτεί σεβασμό στη νομιμότητα και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της προσωπικής ατζέντας κανενός. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η τήρηση της νομιμότητας, όσο και το δημόσιο συμφέρον” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η Δημόσια Αρχή Λιμένων συμμορφώθηκε με την εντολή του Υπουργού και ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ ότι η προγραμματισμένη για σήμερα (21/1) αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού ματαιώνεται. Ωστόσο, χωρίς να είναι σαφές αν έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τεχνικό διάλογο με εταιρείες από την Κίνα που ενδιαφέρθηκαν για την ανέλκυση του πλοίου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η ΔΑΛ έχει στα χέρια της δύο προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου από κινέζικες εταιρείες, κάτι που η ίδια θεωρεί ευτυχή συνέχεια της σημαντικής συμβολής της Κίνας στην ανάπτυξη του λιμένα Πειραιά. “Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από αλλοδαπές εταιρείες για την ανέλκυση του ναυαγίου Sea Diamond θέτει οριστικά τέλος στην ψευδή επιχειρηματολογία περί δήθεν ανέφικτης ανέλκυσης” τονίζει η ΔΑΛ, συμπληρώνοντας ότι θα ενημερώσει άμεσα το σύνολο των αρμόδιων δικαστικών αρχών για τις δικές τους κατά νόμω ενέργειες.

“Η ΔΑΛ θα προβεί άμεσα σε έναρξη τεχνικού διαλόγου με τις προαναφερόμενες κινέζικες εταιρείες, με στόχο τη συμβασιοποίηση από την Αρχή της ανέλκυσης του ναυαγίου Sea Diamond μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2020, με πλήρη αξιοποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, πιστή τήρηση των οριζόμενων στο ν. 4412/2016 και καταλογισμό της δαπάνης στους κατά νόμω υπόχρεους στο πλαίσιο της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του ανωτέρω τεχνικού διαλόγου θα λάβει χώρα σήμερα (21/1) και η δεύτερη στις αρχές Φεβρουαρίου” συμπληρώνει.

Εντός των επομένων ημερών θα προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τους κατοίκους της Σαντορίνης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη