Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου

“Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καθώς με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού. Ανέφερε μάλιστα ότι “οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στη Μύκονο, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε: “Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο. Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν”.

“Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Μέχρι να εγκριθεί ο ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει οριστικά όλα τα θέματα, αναστέλλονται και δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία καινούργια πολεοδομική άδεια για εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο. Το κράτος δεν εκβιάζεται και ο έλεγχος θα γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αρμοδιότητα δηλαδή περιέρχεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στην Αθήνα.

Σχόλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την επικείμενη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών εκτός σχεδίου στη Μύκονο

“Η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα ότι “στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος” είναι καλοδεχούμενη, ως καθυστερημένη παραδοχή ότι για πολλά χρόνια έχει, δυστυχώς γίνει ανεκτή η αυθαιρεσία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων εις βάρος του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλες περιοχές που δέχονται την πίεση της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών εκτός σχεδίου στη Μύκονο.

Επίσης προσθέτει, ότι “η δήλωση του υπουργού αποτελεί δικαίωση των παρεμβάσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας” και ότι “η εφαρμογή της νομοθεσίας επιβάλλει πρώτα από όλα να υπάρξουν άμεσα κατεδαφίσεις βεβαιωμένων αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να σταματήσει η κερδοφορία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που λειτουργούν επιχειρήσεις σε αυθαίρετα, χωρίς άδειες λειτουργίας, θησαυρίζοντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος”.

“Καλοδεχούμενη είναι και η σαφής δήλωση του κου Σκρέκα ότι θα τιμωρηθούν οι δράστες “της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης” εις βάρος του συναδέλφου μας. Σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να κάνει μηνυτήρια αναφορά με τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση εναντίον του”, συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις με απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο έως τις 23/4, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς και Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ενώ το ΔΣ του ΣΕΑ πρόκειται να μεταβεί στη Μύκονο στις 27/3 για συναντήσεις με φορείς και συλλόγους και να πραγματοποιήσει κινητοποίηση στη Μύκονο στις 28/3.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη