Αναστολή χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Καθυστέρηση των παραδόσεων στην Ευρώπη - Σε δίνη οι εκστρατείες εμβολιασμού παγκοσμίως

Νέα εμπόδια στις εκστρατείες εμβολιασμού σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη θέτει η προσωρινή “αναστολή” της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid, που ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, λόγω σπάνιας εμφάνισης σοβαρών θρόμβων αίματος.

Μετά την αμφισβήτηση του εμβολίου της AstraZeneca, για τα ίδια συμπτώματα, οι ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν να έχουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού τους, καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson έκανε γνωστό πως θα καθυστερήσει τη διάθεση του μονοδοσικού της εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρώπη, εξετάζοντας, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε πρόσωπα που είχαν εμβολιαστεί.

Περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson έχουν ήδη χορηγηθεί στο αμερικανικό έδαφος και αυτός ο τύπος των σοβαρών παρενεργειών είναι επί του παρόντος “εξαιρετικά σπάνιος”, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία ερευνά έξι περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ατόμων που εμφάνισαν σοβαρά περιστατικά θρόμβων αίματος μετά τη χορήγηση του εμβολίου, συνέστησε σήμερα την αναστολή της χορήγησής του.”Καταγράφηκε ένα θανατηφόρο περιστατικό και ένας ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε ο Πίτερ Μαρκς, αξιωματούχος της FDA. Αυτοί οι άνθρωποι, όλες γυναίκες, εμφάνισαν δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης, μαζί με μια πτώση του επιπέδου των αιμοπεταλίων τους.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας, θα συνεδριάσουν αύριο, Τετάρτη για να αξιολογήσουν αυτά τα περιστατικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η επιλογή για 200 επιπλέον εκατομμύρια, ζητά διευκρινίσεις από την αμερικανική φαρμακοβιομηαχνία για την “απολύτως αναπάντεχη” ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η εμφάνιση αυτών των επιπλοκών θυμίζει τις επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τις οποίες διερευνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), προκαλώντας μεγάλη δυσπιστία για το εμβόλιο αυτό στον πληθυσμό και την αναστολή της χρήσης του σε πολλές χώρες, κυρίως στη Δανία. Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Στην περίπτωση της AstraZeneca, υπήρχαν στις 4 Απριλίου 222 περιστατικά με αυτές τις άτυπες θρομβώσεις σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον EMA. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 18 θανάτους (από τις 22 Μαρτίου).

ΕΜΑ: Υπό εξέταση οι αναφορές για θρόμβους
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την covid-19, αφού οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνέστησαν να ανασταλεί η χρήση του. Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι επί του παρόντος “δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και αυτής της πάθησης”. Πρόσθεσε δε ότι θα κάνει περισσότερες ανακοινώσεις “αφού ολοκληρωθεί” η διαδικασία αξιολόγησης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη