14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαντορίνη: Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου του Αγίου Αβερκίου

Στη μνήμη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη

Share

Στο πλαίσιο του έτους “Σαντορίνη 1821-2021”, η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ), το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας (Santorini Archive Project) και η Εστία Πύργου Καλλίστης, διοργανώνουν εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου του Αγίου Αβερκίου, στην ποτοποιία “Κάναβα Σαντορίνη” του Λουκά Ε. Λυγνού στη Μεσαριά, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρα 18:00.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο του Λουκά Λυγνού, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των “200 χρόνων Οινοποιητικής Ιστορίας Θήρας-Θηρασίας”, που αποτελεί καρπό συστηματικής μελέτης και τεκμηρίωσης των σχετικών ιστορικών αρχείων που έχουν βρεθεί στη Σαντορίνη, από τις κυρίες Μαργαρίτα Άνδροβικ, Κωνσταντίνα Αργυρού, Ιωάννα Βαμβακούρη και Μαργαρίτα Καραμολέγκου.

Παράλληλα με την παρουσίαση των ιστορικών αρχείων, και με αφορμή την ημέρα της γιορτής του προστάτη του κρασιού Αγίου Αβερκίου, που είναι ανέκαθεν συνδεδεμένη με το άνοιγμα των βαρελιών της νέας χρονιάς, θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου δοκιμής των κρασιών της φετινής εσοδείας, πριν ακόμα εμφιαλωθούν. Συμμετέχουν τα οινοποιεία: Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική, Κάναβα Ρούσσου, Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος, Κτήμα Σιγάλας, Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλος, Μικρά Θήρα, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιείο Πάρις, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Anhydrous Winery, Gaia Wines, Kasteli Wines, SantoWines, Venetsanos Winery, αλλά και η ζυθοποιία Ftelos Brewery Santorini.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα Βίκης Σταθοπούλου (πιάνο) και Στέλλας Χατζηδάκη (φωνητικά), ενώ θα προσφέρονται γευστικά σνακ που θα επιμεληθούν οι γνωστοί σεφ του νησιού, Κώστας Αγγελόπουλος, Γιώργος Δόσπρας, Φάνης Μαϊκαντής και Γιώργος Παπαδόπουλος.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

18:00-19:00 | Ξενάγηση στον μουσειακό χώρο του αποσταγματοποιείου
19:00-19:30 | Παρουσίαση ιστορικών αρχείων
19:30-20:30 | Δοκιμή νέων εσοδειών των οινοποιείων, συνοδεία σνακ από τους σεφ
20:30-22:00 | Μουσικό σχήμα Βίκης Σταθοπούλου-Στέλλας Χατζηδάκη

Για την εκδήλωση έχουν ληφθεί και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον ιό COVID-19.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη