Β. Κικίλιας: Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων

Οι εννέα περιοχές που προβληματίζουν λόγω κρουσμάτων

Την πεποίθηση ότι η επιχείρηση “ελευθερία” του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα πάει καλά, καθώς μήνα με το μήνα -όπως είπε χαρακτηριστικά- “προσμένουμε να αυξάνονται οι ποσότητες των νέων εμβολίων που θα εγκρίνονται αλλά κι αυτών που παρασκευάζονται”, εξέφρασε κατά την αποψινή καθιερωμένη ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Υγείας είδε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για την πορεία του εμβολιασμού, τονίζοντας πως η στρατηγική εμβολιασμού κινείται σε δύο άξονες: α) την ανάπτυξη του εμβολιαστικού μας σχεδίου με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και β) τη διασφάλιση της δεύτερης δόσης σε αυτούς που κάνουν την πρώτη.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των παραδόσεων αλλά και την παραγωγή των εμβολίων είπε ότι “μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκαν εμβόλια για τον κορονοϊό ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο παρατηρούνται τώρα ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις τους”. “Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ξεκάθαρα πού οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε οφείλει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις οφείλουν να σεβαστούν το γεγονός ότι τα χρήματα για την ανάπτυξη των εμβολίων προήλθαν από τους φορολογούμενους πολίτες το χωρών.

Ως προς το εν εξελίξει πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας, τόνισε πως ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 200.000 και χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον ρυθμό εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που διαθέτουμε. Είπε επίσης ότι μαζί με τα άτομα 70-74 ετών, θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

“Ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ασθενών με υποκείμενα νοσήματα θα συμβάλει σημαντικά, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της Covid-19 σε αυτές τις ομάδες που πλήττονται κυρίως από τον ιό και αποδεικνύονται πιο ευάλωτες”, σημείωσε ο Υπουργός. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την προσπάθεια που γίνεται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αντιμετώπιση της νόσου, όσον αφορά τα περιστατικά που δε χρειάζονται νοσηλεία και πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και υπό ιατρική παρακολούθηση. Μάλιστα είπε ότι τα μισά τεστ για κορονοϊό γίνονται πλέον σε δομές της ΠΦΥ και με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.

Ο κος Κικίλιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλακούν, τόσο στην παρακολούθηση όσο και στην εμβολιαστική διαδικασία, και οι ιδιώτες γιατροί, εάν αυτό απαιτηθεί, τονίζοντας ότι πάντα εξετάζονται κι άλλοι τρόποι εμπλοκής των ιδιωτών γιατρών αλλά και της συνεισφοράς τους τον εμβολιασμό, εφόσον υπάρξουν τέτοιες ποσότητες εμβολίων που θα κρίνουν αναγκαία τη βοήθειά τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θεραπείες που εγκρίνονται και συγκεκριμένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, είπε ότι υπάρχει κατάθεση για έγκρισή τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όταν λάβουν έγκριση θα παρθούν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις στη χώρα μας, τόνισε.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και “είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί”. Σχολίασε δε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παραμένει υψηλός, σημειώνοντας πως σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με Covid-19.

Εκτός από την Αττική, οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Λακωνίας, Μαγνησίας, Εύβοιας και Αχαΐας.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων ανέβηκε στα 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε, υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 2.374 είναι στην Αττική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη