Τη διά ζώσης επαναλειτουργία των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Επιπλέον των ήδη ληφθέντων μέτρων προστασίας που ισχύουν από την αρχή της χρονιάς, η κα Κεραμέως έκανε γνωστό πως θα πρέπει να πραγματοποιούνται αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όπως ανέφερε, “το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων”.
Τα τεστ, που θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία, θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.
Η διενέργεια τεστ για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα είναι υποχρεωτική. Ειδικότερα ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ και στους μαθητές.
Αναλυτικά, τα βήματα για τη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ, όπως ανακοινώθηκαν από την κα Κεραμέως, είναι τα εξής:
1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή το πρωί της Δευτέρας.
3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Η πλατφόρμα είναι ήδη ενεργή για πληροφορίες, ενώ η υπηρεσία δήλωσης αποτελέσματος θα ενεργοποιηθεί την Κυριακή 11/4.
Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:
α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό:
α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.
Δείτε παρακάτω σχετικό επεξηγηματικό βίντεο.
Γιατί τα Λύκεια – Πότε θα ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η μεγαλύτερη διάρκεια τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές του λυκείου, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας να δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα των λυκείων, σε σχέση με τις άλλες εκπαιδευτικές δομές.
Η κα Κεραμέως σημείωσε επίσης ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την κάλυψη της ύλης. “Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων.
Όσον αφορά το εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία διά ζώσης των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων, η κα Κεραμέως επανέλαβε ότι το υπουργείο “συζητά συστηματικά” με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα “σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές τις δομές”.