Ξεκινά την Πέμπτη η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ

Βίντεο με οδηγίες βήμα-βήμα

Από αύριο Πέμπτη 8/4 ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self test για τους πολίτες από τα φαρμακεία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Όπως εξηγεί, το self test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test, και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό. Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Επισημαίνει επίσης ότι η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σαντορίνη αναμένονται αύριο οι πρώτες παρτίδες.

Σε πρώτη φάση, η διάθεση των τεστ προορίζεται αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, επομένως η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθεύονται τα τεστ τις ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών 18-67 ετών, καθώς και οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται αυτή την εβδομάδα στα φαρμακεία για την προμήθεια των self test.

Η καταχώρηση των τεστ ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των τεστ σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα τον φαρμακοποιό ότι “ο πολίτης δεν δικαιούται self test” και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Ακολουθεί βίντεο με οδηγίες βήμα-βήμα για τη διενέργεια του self test

Αντιδράσεις για τις πρώτες παραδόσεις σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων
Στο μεταξύ, μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι πρώτες παραδόσεις των self tests, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), καθώς οι συσκευασίες δεν είναι ατομικές, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι φαρμακοποιοί να τις ετοιμάζουν και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται. Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για αστοχίες και παραλείψεις, τονίζοντας ότι “οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests”.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου τεστ με φωτογραφική αναπαράσταση, 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για τον σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, “η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών”.

Απαντώντας σε αυτές τις αντιδράσεις, ο κος Κοντοζαμάνης δήλωσε: “Ο διαγωνισμός για τα self test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη