Με ανοιχτή του επιστολή προς τον Δήμαρχο Θήρας, ο κ. Γρηγόρης Μαντούσης Ταξίαρχος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., τοποθετείται σχετικά με την κυκλοφοριακή (και όχι μόνο) συμφόρηση στο νησί, επισημαίνει ελλείψεις και τονίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να λυθούν τα προβλήματα. Ακολουθεί η επιστολή:
Κύριε Δήμαρχε,
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία αυξανόμενη κίνηση στους δρόμους μας, που όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του νησιού ξέραμε ότι θα προκαλέσει ένα χάος, που κανείς δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει. Για την τρέχουσα θερινή περίοδο είχα προβλέψει (και όχι μόνον εγώ) ότι το νησί θα καταρρεύσει (ως προς τις αντοχές των υποδομών του).
Είμαστε στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, στα περισσότερα χωριά και στο λιμάνι, αποτελεί πλέον καθημερινή συνήθεια. Η δυσλειτουργία της αγοράς, έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε μία μόνιμη μοιρολατρική γκρίνια και σε απόγνωση. Τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης είναι απελπιστική. Και βεβαίως το τουριστικό προϊόν μας έχει υποβαθμιστεί σε άθλια επίπεδα.
Αν προσπαθήσω να κάνω μία απαρίθμηση των προβλημάτων που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε ο τουρισμός στο νησί. Όμως θα κάνω μία προσπάθεια να αναδείξω τα κυριότερα.
1. Ο μεγάλος αριθμός κυκλοφορούντων οχημάτων
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσα, τα οχήματα που κυκλοφορούν στο νησί, σε αριθμούς που δεν μπορεί να είναι απόλυτοι, είναι:
α. Ενοικιαζόμενα τρίτροχα και τετράχρονα 3.000
β. Ενοικιαζόμενα δίτροχα 6.500
γ. Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα 5.000
δ. Λεωφορεία ΔΧ. 150
ε. Λεωφορεία ΙΧ. 400
στ. Αυτοκίνητα ΙΧ. κατοίκων 6.500
ζ. Μότο κατοίκων 1.500
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα οχήματα των εργαζομένων κατά την θερινή περίοδο, αλλά και των επισκεπτών, ο αριθμός των οχημάτων στο νησί ξεπερνά τις 30.000!!!
2. Το οδικό δίκτυο και οι υποδομές
Αν εξαιρέσουμε τον νέο περιφερειακό δρόμο των Φηρών, που είμαι σίγουρος ότι θα βελτιώσει την κυκλοφορία του κεντρικού νησιού, το υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι το ίδιο με των παρελθουσών δεκαετιών, αν και σε πολλά σημεία του είναι σε χειρότερη κατάσταση, με μπαλώματα, λακκούβες και κακοτεχνίες. Την κατάσταση του οδικού δικτύου συμπληρώνει η έλλειψη διαγραμμίσεων και το αλαλούμ των πληροφοριακών πινακίδων κατεύθυνσης και σήμανσης, που ως αποτέλεσμα έχουν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις διασταυρώσεις, με επακόλουθο τα μποτιλιαρίσματα και τα τροχαία ατυχήματα. Γενικά η εμφάνιση του οδικού δικτύου δίνει την εικόνα της προχειρότητας.
3. Η λειτουργία της κρουαζιέρας και των ημερήσιων εκδρομών
Οι επισκέψεις από την κρουαζιέρα, με την ταυτόχρονη έλευση των πλοίων χωρίς κανέναν συντονισμό, επιβαρύνουν την κίνηση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η επιβάρυνση γίνεται μεγαλύτερη και από τις ημερήσιες εκδρομές από την Κρήτη. Θα αποφύγω να αναφερθώ στην τεράστια ταλαιπωρία των επιβατών της κρουαζιέρας, με την πολύωρη αναμονή για αποβίβαση και επιβίβαση που δυσφημεί το νησί μας και λειτουργεί ανασταλτικά όχι μόνο για την κρουαζιέρα, αλλά και και για τα μελλοντικά οφέλη της (π.χ δημιουργία μελλοντικών επισκεπτών για διακοπές).
4. Η ελλιπής αστυνόμευση
Η έλλειψη παρουσίας τροχονόμων σε κύριες διασταυρώσεις του οδικού δικτύου αποτελεί σοβαρό παράγοντα των κυκλοφοριακών συμφορήσεων. Για να έχουμε όμως τη δυνατότητα να αναζητήσουμε λύσεις στην συνέχεια, ας δούμε κάποια στοιχεία.Ποια ήταν η παρουσία της Αστυνομίας στο νησί τα τελευταία χρόνια;
Η μόνιμη δύναμη ήταν 31 για το έτος 2009, 27 για τα έτη 2010 και 2011, 24 για τα έτη 2012 και 2013 και 22 για τα έτη 2014 και 2015. Η ενισχυτική για τα καλοκαίρια ήταν 70 για το 2013 και 2014, ενώ για εφέτος 33!!!
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Ο Δήμος αποτελεί τον φορέα, που έχει τον πρώτο λόγο. Οφείλει να αλλάξει την σημερινή κατάσταση και να δημιουργήσει συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας της κυκλοφορίας και του νησιού γενικότερα. Τι μπορεί να αλλάξει :
1. Περιορισμό των κυκλοφορούντων οχημάτων
Τον περασμένο χειμώνα με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου κ. Καμπουράκη ετέθη θέμα περιορισμού των τρίτροχων και τετράτροχων μοτοσικλετών (γουρούνες). Στο συνεδριάζον δημοτικό συμβούλιο η πρόταση απορρίφθηκε. Ο καθορισμός του ανώτατου επιτρεπτού ορίου τέτοιων οχημάτων από τις επιχειρήσεις ενοικίασης προβλέπεται από την νομοθεσία για λόγους περιβάλλοντος ασφαλείας τουριστών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Αν αυτό δεν θέλουμε να γίνει σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που θα αναφέρω στην συνέχεια, τότε οι κυκλοφοριακές συνθήκες θα χειροτερεύουν και τα τροχαία ατυχήματα θα αυξάνονται. (Για το θέμα αυτό θα επανέλθω σε λίγες μέρες, αφού τα τροχαία ατυχήματα και ειδικά με “γουρούνες”, εφέτος έχουν εκτοξευτεί!).
Πρέπει επιπλέον να τεθούν περιορισμοί και σε όσα από τα λοιπά οχήματα κυκλοφορούν. Π.χ. όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτών των οχημάτων είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ιδιόκτητο ή μισθωμένο ή παραχωρημένο χώρο για την στάθμευση όλων των οχημάτων τους. Αν αυτό ελεγχθεί και τηρηθεί η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας, τότε αυτομάτως τίθεται ένας ακόμη περιορισμός.
Ομοίως υπάρχουν διαδικασίες και για τα λοιπά οχήματα, που ανοίγουν στην επαγγελματική κατηγορία οχημάτων.
Όλα αυτά, θα πουν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ξέρουμε! Πώς γίνεται ο έλεγχος, αφού δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Θα το δούμε κι αυτό παρακάτω. Πολιτική βούληση υπάρχει;
2. Καλυτέρευση των οδικών συνθηκών και υποδομών
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Και είναι δύσκολο να αλλάξεις τις οδικές υποδομές σου. Απαιτούνται μελέτες, εγκρίσεις, χρήματα. Τι ακριβώς από αυτά δεν έχουμε; Χρήματα από ό,τι ακούω έχουμε. Μελέτες συνεχώς και όλα τα χρόνια ακούω ότι γίνονται. Μας λείπουν οι εγκρίσεις; Γιατί αν μας λείπουν μόνον αυτές, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά στις μελέτες. Ας τις διορθώσουμε βρε πατριώτες! Εκτός αν δεν θέλουμε, τόσα χρόνια! Γιατί όμως; Ποιους εξυπηρετεί αυτό; Μακρόπνοα κανέναν.
Και αν παραδεχθούμε ότι οι οδικές υποδομές είναι δύσκολο να αλλάξουν, γιατί δεν έχουμε προχωρήσει στο νοικοκύρεμα της οδικής σήμανσης και των πληροφοριακών πινακίδων; Για ποιο λόγο ο επισκέπτης να πρέπει να σταματάει στην μέση της διασταύρωσης και να αναρωτιέται πού θα πάει!
Αν πράγματι η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει ότι οι υπάρχουσες οδικές υποδομές είναι ακατάλληλες για τις σημερινές συνθήκες, ας προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και κατάλληλα έργα. Όσον όμως αφορά την σήμανση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τυχόν άλλη αργοπορία. Το κόστος είναι μικρό, ενώ το κέρδος από την μείωση των τροχαίων, τη μείωση των καθυστερήσεων στις διασταυρώσεις και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τεράστιο.
3. Πρωτοβουλίες για την κρουαζιέρα
Πέραν της συζήτησης για την δημιουργία και λειτουργία νέου τελεφερίκ, το οποίο θα απέμπλεκε την συμφόρηση των λιμένων Αθηνιού και Όρμου Φηρών και θα παρείχε μια ομαλότερη διοχέτευση των επισκεπτών στους διάφορους προορισμούς, θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα φορέας διαχείρισης της κρουαζιέρας, που αποτελεί ένα και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα κυκλοφοριακών συμφορήσεων του νησιού. Δεν είναι δυνατόν να καταφθάνουν ταυτόχρονα όλα τα κρουαζιερόπλοια και να αναμένουμε να συντονιστούν από μόνοι τους οι εφοπλιστές ή οι καπεταναίοι. Ο αριθμός των πλοίων, οι ώρες αφίξεων-αναχωρήσεων κλπ, πρέπει να συντονίζονται από φορέα διαχείρισης, ο οποίος γνωρίζει από πριν όλα τα τοπικά δεδομένα και θέτει τους όρους.
4. Πρωτοβουλίες για την αστυνόμευση
Από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων για την παρουσία της αστυνομικής δύναμης στο νησί και με δεδομένη την πολιτική βούληση για κάλυψη πρώτα των αστικών κέντρων με αστυνομικούς (λόγω εγκληματικότητας,
Οι παρεμβάσεις σας κ. Δήμαρχε προς την πολιτική και αστυνομική ηγεσία, ουδέν θα αποφέρουν, όπως και δεν απέφεραν. Κάθε παρέμβασή σας, με την όποια πίεση και αν ασκηθεί, ψίχουλα αστυνομικής ενίσχυσης θα αποφέρει.
Οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής πρέπει να αναζητηθούν σε άλλα επίπεδα. Όπως:
α) Παρέμβαση δυναμική προς την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας και την Κυβέρνηση για απαλλαγή της ευθύνης της τοπικής Αστυνομίας από τον έλεγχο χειραποσκευών στο Αεροδρόμιο, όπως ήδη έχει εφαρμοστεί στα περισσότερα μεγάλα Αεροδρόμια. Τότε θα κατορθωθεί η απαλλαγή μιας σημαντικής αστυνομικής δύναμης απο καθήκοντα που σήμερα αποτελούν το μέγιστο τομέα ευθύνης του ΑΤ Θήρας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί πλέον στην καθημερινότητα και προς όφελος της κοινωνίας και του τουρισμού.
β) Η δημιουργία μόνιμης παρουσίας ιδιωτικής φύλαξης (security) μέσω σύμβασης από τον Δήμο, Λιμενικό Ταμείο κλπ, η οποία μπορεί σε αρκετούς τομείς να ενισχύσει τον ρόλο της Αστυνομίας. Μια τέτοια ενέργεια θα τόνωνε το αίσθημα ασφαλείας των τουριστών, αλλά και των μονίμων κατοίκων. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περιπολίες, φύλαξη λιμένων, σχολείων, νοσοκομείου κλπ.
Η σύμβαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και όρους ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, όπως πχ το προσωπικό της να αποτελείται κατά 80% από άνεργους νέους του νησιού μας. Επίσης το αποτέλεσμα της φύλαξης των λιμένων, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο φορέας διαχείρισης της κρουαζιέρας για την αύξηση των εσόδων από τους επισκέπτες(ασφαλής λιμένας, κώδικας ISPS).
Θα πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της δημόσιας δύναμης, όσον αφορά το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας. Όμως με τα σημερινά δεδομένα είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε ένα τμήμα της σε ιδιώτες, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία. Όσον δε αφορά την αποτελεσματικότητα, ας δούμε το παράδειγμα της νότιας πλευράς του νησιού, όπου η παρουσία ιδιωτικών αστυνομικών για δεύτερη συνεχή χρονιά, απέτρεψε την παρουσία μικροπωλητών και περιφερόμενων μασέρ από την παραλία.
Καταλήγοντας, θα ήθελα κ. Δήμαρχε να εκλάβετε όλα τα ανωτέρω ως σκέψεις που έναν και μόνο σκοπό έχουν. Να καλυτερεύσει η εικόνα του νησιού μας, που σήμερα έχει τρωθεί. Όσα έγγραφα και παρεμβάσεις να κάνουμε, λύσεις μόνον εκ των έσω μπορούν να βρεθούν. Οι κυκλοφοριακές συμφορήσεις και τα τροχαία ατυχήματα, δεν αποτελούν ευθύνη μόνον της υποτυπώδους αστυνομικής δύναμης του νησιού. Απαιτούν υποδομές και νέες δράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το σπίτι μας πρέπει να το κοιτάμε μόνοι μας!
Με αγάπη και πόνο,
Γρηγόρης Μαντούσης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]