Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις

Την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 17/10 και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το επόμενο πρωί “θα πρέπει να έχει κάποιον σοβαρό λόγο”, πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση. Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 135 ευρώ.

Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε οκτώ μεγάλες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο εξής εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21:00. “Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις 9, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μολυνόμαστε περισσότερο”, είπε ο Μακρόν. Αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Την ημέρα, η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει. “Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο”, εξήγησε ο Γάλλος Πρόεδρος. Δεν θα υπάρξουν επίσης περιορισμοί στα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιφερειών.

“Θα το ξεπεράσουμε μαζί”, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι μολονότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, οι αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.

Μέτρα και σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία
Οι Ιρλανδοί δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να επισκέπτονται ο ένας το σπίτι του άλλου στο άμεσο μέλλον, ενώ στις κομητείες που συνορεύουν με τη Βόρεια Ιρλανδία θα επιβληθούν δραστικά περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο, ο Μάρτιν ανήγγειλε την απαγόρευση από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 15/10 των επισκέψεων κατ’ οίκον, είτε πρόκειται για κλειστούς είτε για ανοικτούς χώρους, σε ολόκληρη την ιρλανδική επικράτεια, όπου έχουν χαθεί 1.835 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της Covid-19 μέχρι σήμερα.

Νωρίτερα, στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοινώθηκαν 1.095 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, αριθμός άνευ προηγουμένου, με την Πρωθυπουργό Αρλίν Φόστερ να επιβάλει για ναν μήνα τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από την Παρασκευή 16/10, οι σχολικές διακοπές παρατείνονται για δύο εβδομάδες, τα καταστήματα δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν αλκοολούχα ποτά μετά τις 20:00, ενώ οι συγκεντρώσεις άνω των 15 προσώπων, πλην των εγκεκριμένων από τις αρχές αθλητικών διοργανώσεων, θα απαγορευθούν.

Γερμανία: Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown, προειδοποιεί η Άγγελα Μέρκελ
Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε – σε δραματικό τόνο – η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι “αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία”. Κάλεσε δε έντονα τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

“Πρέπει να καλέσουμε ειδικά τους νέους να μην κάνουν πάρτι σήμερα, προκειμένου να έχουν καλή ζωή αύριο και μεθαύριο”, είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μετά την ολοκλήρωση μιας επεισοδιακής, σύμφωνα με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ, συνεδρίασης επτά ωρών με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη