13.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Απάντηση και αποτέλεσμα κουίζ για τον Κούρο της Θήρας

Share

Photo: Ricardo André Frantz

Σαράντα από τους πολλούς συμμετέχοντες στο πρόσφατο κουίζ απάντησαν σωστά, ότι ο Κούρος της Θήρας ή Απόλλων της Θήρας βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και μπήκαν στην κλήρωση για να κερδίσουν μια φιάλη κρασί “Σκυτάλη 2017”, προσφορά του Οινοποιείου Χατζηδάκη.

Νικητής είναι ο Νίκος Πλευράκης από τη Σαντορίνη, ο οποίος έχει ενημερωθεί με προσωπικό μήνυμα σχετικά με την παραλαβή του δώρου του.

Ο Κούρος της Θήρας ή Απόλλων της Θήρας, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό  Μουσείο, βρέθηκε στη Σαντορίνη το 1836, στη νεκρόπολη κάτω από την Αρχαία Θήρα, κοντά στον Εξωμύτη. Η θέση όπου βρέθηκε αποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε ως επιτύμβιο μνημείο.

Έχει μέγεθος φυσικό και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της Νάξου. Λείπουν τα κάτω άκρα από τα γόνατα και μέρος του λαιμού. Η κεφαλή είναι κατασκευασμένη ξεχωριστά και προσαρμοσμένη στο σώμα με τη βοήθεια σιδερένιας περόνης. Παριστάνει νεαρό γυμνό, όρθιο, με τα χέρια στα πλάγια συγκολλημένα στο σώμα. Στηρίζονταν στο έδαφος με όλα τα πέλματα των ποδιών του, έχοντας το αριστερό πόδι να κάνει μικρό βήμα μπροστά. Το σώμα είναι αθλητικό και η κόμη μακρυά.

Η όλη στάση και διάθεση της μορφής δείχνει επιρροές αιγυπτιακής τέχνης. Χρονολογείται στους πρώτους χρόνους του 6ου ή και στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., μια εποχή που η Θήρα άκμαζε.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση

Σαντορίνη