Απεβίωσε η Καίτη Κυριακοπούλου, κορυφαία προσωπικότητα της ελληνικής υπεύθυνης επιχειρηματικότητας

Καίτη Κυριακοπούλου. Φωτoγραφία αρχείου της Ηλιότοπος Συνέδρια, από συνεδριακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου Γεώργιος Ηλιόπουλος (2003).

Απεβίωσε, σε ηλικία 97 ετών, η Καίτη Κυριακοπούλου, κορυφαία προσωπικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που συνέδεσε το όνομά της με την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, τη βιομηχανική καινοτομία και τη διαρκή κοινωνική προσφορά.

Η Καίτη Κυριακόπουλου ηγήθηκε της επιχείρησης S&B Βιομηχανικά Ορυκτά –πρώην ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης & ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού, και μέλος σήμερα του ομίλου Imerys- που με βάση το νησί της Μήλου και την περιοχή της Φωκίδας κατέκτησε τις διεθνείς αγορές και απετέλεσε μια από τις πρώτες πολυεθνικές επιχειρήσεις της χώρας.

Επίσης, η επιχειρηματική της παρουσία συνδέθηκε και με τον κλάδο του εμπορίου, με όχημα την “ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ”, μετεξέλιξη της εταιρείας “ΑΦΟΙ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΙ A.E.Ε.”, που σήμερα είναι η επίσημη αποκλειστική διανομέας της YAMAHA MOTOR Co. Ltd. σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, της PORSCHE AG και της SIXT στην Ελλάδα.

Με σπουδές στις επιστήμες της φυσικοχημείας και με ερευνητικό έργο που ξεδιπλώθηκε στα περίφημα εργαστήρια BELL LABs στις ΗΠΑ, έδωσε άλλη ώθηση στην ελληνική βιομηχανία, αλλά και στην έννοια του επιχειρείν, όταν το 1970 ανέλαβε τα ηνία των εταιρειών, που είχαν ιδρύσει ο παππούς της, Ευριπίδης Μαυρομμάτης, και ο θείος της, Ηλίας Ηλιόπουλος.

Διοίκησε με όραμα και πίστη στις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, πρωτοπόρησε επιχειρηματικά, προσέφερε στην τοπική κοινωνία, και ευρύτερα στην παιδεία και στον πολιτισμό. Θεωρούσε το ανθρώπινο δυναμικό και τους εργαζόμενους πολύτιμους συνεργάτες της επιχειρηματικής της πορείας, γι’ αυτό και μεριμνούσε προσωπικά για τη διαρκή στήριξη και εξέλιξή τους.

Φρόντισε να αναδείξει μια ικανή ομάδα στελεχών, και εγκαίρως διαμόρφωσε σύγχρονους όρους επιχειρηματικής διοίκησης και διαδοχής, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά, με άξιο συνεχιστή τον γιο της, Οδυσσέα Κυριακόπουλο.

Στη διάρκεια της επιχειρηματικής της πορείας έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες, δημιουργώντας μεταξύ άλλων Μεταλλευτικά Μουσεία, Πολιτιστικά και Συνεδριακά Κέντρα, με στόχο την οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Στη Μήλο, ίδρυσε το υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου Γεώργιος Ηλιόπουλος όπου επί σειρά ετών φιλοξενήθηκαν σημαντικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, και το οποίο λειτουργεί ως πυρήνας της πολιτιστικής ζωής του νησιού.

Ανάμεσα στο πλούσιο και πολυσχιδές κοινωνικό της έργο ξεχωρίζει και η ίδρυση το 1998 της “Έδρας Χρηματοοικονομικής Καίτη Κυριακοπούλου” στο ALBA Graduate Business School, ιδιαίτερης σημασίας για την εκπαίδευση και ανάπτυξη στελεχών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κος Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε: “Η οικονομική και κοινωνική πρόοδος δεν νοούνται χωρίς τολμηρούς και εμπνευσμένους επιχειρηματίες, που πιστεύουν στο μέλλον και ανοίγουν διαρκώς νέους δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς. Η Καίτη Κυριακόπουλου, η μεγάλη κυρία της ελληνικής βιομηχανίας, όπως εύστοχα έχει χαρακτηρισθεί, μας αφήνει μια πολύτιμη κληρονομιά, με βασικούς αρμούς το επιχειρηματικό ήθος, την επιστημονική γνώση και το καινοτόμο πνεύμα, το ηγετικό παράδειγμα και την κοινωνική υπευθυνότητα.”

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, εκείνο που περισσότερο, ίσως, από οτιδήποτε άλλο, σκιαγραφεί την Καίτη Κυριακοπούλου είναι το περιστατικό, που συνέβη κατά την πρώτη της επίσκεψη στα μεταλλεία βωξίτη. Ζήτησε να επισκεφθεί μια υπόγεια στοά -και άκρα σιωπή έπεσε στους μηχανικούς που την συνόδευαν. Τελικά, ο πιο θαρραλέος από αυτούς προσπάθησε να εξηγήσει ότι εθεωρείτο μεγάλη γρουσουζιά το να μπει μια γυναίκα στη γαλαρία. Η Καίτη Κυριακοπούλου απάντησε: “Κύριοι, εγώ δεν είμαι μια γυναίκα, είμαι η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Αν θέλετε, έρχεστε μαζί, εγώ πάντως μπαίνω”.

Με πληροφορίες από δελτίο τύπου ΣΕΒ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ηλιότοπος Συνέδρια.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη