Από 15/7 σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων

Μ.Θεοδωρίδου: Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήριο νέων μεταλλάξεων

Την Πέμπτη 15/7 πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών (για την ακρίβεια για όσους έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2005), ανακοίνωσε απόψε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μαριος Θεμιστοκλέους.

Τον προγραμματισμό του ραντεβού θα μπορούν να κάνουν οι γονείς χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο taxisnet και ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία των γονέων τους. Επίσης ο κος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως καταργείται το πέναλτι των 6 ημερών για όσους άλλαζαν πάνω από δύο φορές το ραντεβού τους και ανέφερε πως πάνω από το 70% των πολιτών με ηλικία άνω των 70 ετών έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για την επόμενη μέρα με τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson, ενώ για το εμβόλιο της Pfizer υπάρχει διαθεσιμότητα μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Όπως είπε επίσης, έχουν ήδη γίνει στη χώρα πάνω από 9,3 εκατ. εμβολιασμοί και το ποσοστό κάλυψης με δύο δόσεις ανέρχεται στο 41% του γενικού πληθυσμού (48% του ενήλικου πληθυσμού).

Μ.Θεοδωρίδου: Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήριο νέων μεταλλάξεων
Νωρίτερα, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στάθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη εμβολιασμού των νέων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τη μετάδοση των μεταλλάξεων από τους νέους στους μεγαλύτερους. “Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών”, τόνισε η κα Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί “φρενάρουν” τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων. “Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιίκο φορτίο αλλά και την διασπορά”, είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε επίσης πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται η δεύτερη δόση των εμβολίων, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία που φτάνει το 33% έως 50%, ενώ για αυτούς που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, η προστασία ξεπερνά το 90%.

Η κα Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η έκκληση που έγινε για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών έπιασε τόπο.

Αναφέρθηκε μάλιστα στους λόγους που ο κόσμος δεν εμβολιάζεται στη χώρα μας, διαλύοντας κάποιους μύθους.

Όπως είπε δεν υπάρχουν νοσήματα που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Επίσης ότι όλοι αυτοί που περιμένουν το φάρμακο θα περιμένουν πολύ, καθώς φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Η ίδια έκανε λόγο και για εσφαλμένες αντιλήψεις που αφορούν κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των αντρών ούτε των γυναικών.

Μιλώντας για τον φόβο της πιθανής αλλά σπάνιας παρενέργειας του ενός ή δύο στο εκατομμύριο, είπε ότι η ζυγαριά για κάποιους ανθρώπους κλίνει προς αυτό το φόβο, όταν η πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης αναφέρθηκε και σε αυτούς που λένε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι νοσούν και το εμβόλιο φαίνεται να μην αποδίδει, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, παραθέτοντας το στοιχείο ότι το 99% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ σήμερα είναι ανεμβολίαστοι.

Τέλος, έκανε λόγο για “λαθρεπιβάτες” της ανοσίας, οι οποίοι προσπαθούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη