Ν. Χαρδαλιάς: Από 18/5 επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη

Πρόθεση να επιτραπεί η μετακίνηση στα νησιά από τις 25/5 - Την επόμενη εβδομάδα οι οριστικές αποφάσεις

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε επίσης πως πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, επισημαίνοντας πως είναι μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία για την Γ’ Λυκείου και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η σημερινή εικόνα θα αποτυπωθεί σε αριθμούς την επόμενη εβδομάδα, διότι οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα αποτυπώνουν τη συμπεριφορά μας πριν 10 με 14 μέρες.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, ανέφερε ότι από την Κυριακή 17 Μαΐου επιτρέπονται λειτουργίες σε χώρους λατρείας με τη συμμετοχή πιστών, όπως και μυστήρια του γάμου και της βάφτισης. Ο αριθμός των πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά, με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Ενημέρωσε επίσης ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, υπενθύμισε τη σημασία τήρησης των αποστάσεων, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και αρκετοί ίσως πάνε στις παραλίες. “Τα περιοριστικά μέτρα της πρώτης φάσης σταματούν σταδιακά να ισχύουν και διαμορφώνεται η νέα καθημερινότητα, όπου το τρίπτυχο Χέρια, Αποστάσεις, Μάσκα αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο προστασίας, την δικλείδα ασφαλείας που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια χωρίς πιθανότητα πισωγυρίσματος”, συμπλήρωσε ο κος Χαρδαλιάς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη