Κ. Μητσοτάκης: Από 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

“Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου”, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης 13/1 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Υπάρχει η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατόν”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος προκύπτει από τη μείωση της φορολογίας, τη σημαντικότατη αύξηση των καταθέσεων, αλλά και από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν δίστασε να δαπανήσει πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία ποσά χάριν της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. Διεμήνυσε  μάλιστα ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, επικαλούμενος τον νέο ΕΝΦΙΑ, που, όπως είπε, έρχεται τους επόμενους μήνες και ο οποίος για τους περισσότερους επιφυλάσσει μειώσεις. “Έχουμε εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας, το 80% των προεκλογικών μας εξαγγελιών ως προς το συγκεκριμένο πεδίο έχει ήδη εκπληρωθεί, το υπόλοιπο θα γίνει έως τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας”, τόνισε. Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός, σημειώνοντας πως “η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μην έχουμε φαινόμενα εκτροχιασμού του προϋπολογισμού μας. Οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μείωση θα έφθανε τελικώς στους καταναλωτές. Δεν είναι στις προθέσεις μας ένα τέτοιο μέτρο”.

Επίσης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

“Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος”, σημείωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος απάντησε και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών.

“Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει, την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα” ανέφερε, ενώ σε επισήμανση ότι, κάποιοι συμπολίτες μας ζουν με πολύ χαμηλές συντάξεις, σημείωσε πως “υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις, μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία. Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη