Από αύριο η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου

“Η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη”, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό της περιόδου 2021-2022. Παράλληλα τόνισε πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου, καλό θα ήταν να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά έχει ανάγκη το αντιγριπικό εμβόλιο, δεδομένου ότι χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση.

“Eπιδημιολογικά η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει με τον έγκαιρο εμβολιασμό να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης”, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου.

Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου ξεκινά αύριο, Παρασκευή 1/10. “Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα, με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β” εξήγησε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μια δόση και δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων (π.χ. πνευμονιόκοκκου).

Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν παραληφθεί 1,7 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια. Καθώς ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπό-ορότυπους, όπως κάθε χρόνο, έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που γνωρίζουν ότι λόγω των παθήσεων τους ή άλλων καταστάσεων έχουν λόγο να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

“Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60. Μακάρι να είχαμε το ίδιο ποσοστό και για αυτούς που εμβολιάζονται για την Covid” σχολίασε η κα Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε αναλυτικά στις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν.

  • Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες κλπ.
  • Παχύσαρκα άτομα, είτε ενήλικοι είτε παιδιά.
  • Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Στις έγκυες το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου.
  •   Άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.
  • Μικρή κατηγορία παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.
  • Άτομα σε κλειστές κοινότητες.
  • Επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας.
  • Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

Η κα Θεοδωρίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό ατόμων με Covid-19. Άτομα ασυμπτωματικά που ανιχνεύτηκαν θετικά με εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου απομόνωσης (καραντίνας). Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα μπορούν να εμβολιαστούν εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί. Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με λίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

Κατά την περσινή χρονιά η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού (μέτρα ατομικής υγιεινής, αποφυγή συγχρωτισμού, ελαχιστοποίηση ταξιδιών κλπ). Αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσει φέτος σε εφησυχασμό. “Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει το γεγονός ότι πέρυσι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης -και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- ήταν μηδενική και να πούμε ότι φέτος δεν χρειάζεται το εμβόλιο” κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη