20.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από τις 15/12 οι εμβολιασμοί παιδιών έναντι της Covid-19

Share

Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έναντι της Covid-19, καθώς οι πρώτες παραλαβές του σκευάσματος της Pfizer αναμένονται στις 13 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την αποψινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Οι εμβολιασμοί των παιδιών, πρόσθεσε, θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία, ενώ σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν 75 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε πέντε σημεία: στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα γίνουν “καταδρομικοί εμβολιασμοί” όπως συνέβη και για την πρώτη και δεύτερη δόση.

Σχετικά με τον γενικότερο προγραμματισμό των ραντεβού, ο κος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως δίνεται προτεραιότητα σε αυτά της πρώτης δόσης έτσι ώστε να προγραμματίζονται άμεσα. Σήμερα είναι δεσμευμένα από την Πέμπτη έως και την Κυριακή περισσότερα από 75.000 ραντεβού που θα αρχίσουν σταδιακά να απελευθερώνονται από αύριο το βράδυ, αν δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση, ώστε να αξιοποιούνται και για αναμνηστικές δόσεις.

Μ. Θεοδωρίδου: Απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα για την τρίτη δόση και όχι υπερβολή στη σύσταση να γίνεται τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ανέφερε απόψε η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη και τις τελευταίες οδηγίες του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC.

Αναφερόμενη σε πρόσφατη μελέτη που έδειξε τι συνέβη τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είπε ότι η λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων που χτίζουν ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική, τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Όπως είπε η ίδια, η παραλλαγή της Όμικρον μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα τα οποία διαθέτουμε για να την αντιμετωπίσουμε, δηλαδή τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Εξαιτίας της εμφάνισης της Όμικρον, όπως πρόσθεσε, αλλά και του χειμώνα, η Επιτροπή επανεξέτασε την προηγούμενη εβδομάδα τις συστάσεις και αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει για την χορήγηση τρίτης δόσης σε τρεις και όχι σε έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Και αυτό έγινε, όπως εξήγησε, γιατί η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της 3ης δόσης, συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση από τις μεταλλάξεις.

Σε σχετική ερώτηση γιατί άλλες χώρες αλλά και ο ΕΜΑ δεν έχουν προχωρήσει σε ίδια σύσταση, είπε πως η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε μία εποχή που βοηθά την διασπορά του ιού και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, που δείχνουν ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλές λοιμώξεις, μας οδηγεί στο να συστήσουμε ένα εμβολιαστικό σχήμα νωρίτερα, καθώς αυτό έχει πολλά οφέλη. Η ίδια μάλιστα προέβλεψε, ότι είναι μία πρόταση που θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ενώ ήδη το πράττει η Βρετανία.

Είπε επίσης ότι η άποψη πως η ανοσία των εμβολίων χάνεται μετά από τρεις μήνες είναι λανθασμένη και επανέλαβε ότι με βάση τις τελευταίες μελέτες, είναι σημαντική η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, καθώς αυτή η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σαντορίνη