Dive In Action: Απολογισμός των υποβρύχιων καθαρισμών σε Αμμούδι και Περίσσα

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα στο Αμμούδι

Αποτελέσματα υποβρύχιου καθαρισμού σε ΑμμούδιΔύο υποβρύχιοι καθαρισμοί, σε Αμμούδι και Περίσσα, πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου από την Dive In Action, στο πλαίσιο της τουριστικής καμπάνιας Plastic Free Santorini, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θήρας και ενσωματώνεται πλέον κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης”, μιας κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Τα συμπεράσματα ανά περιοχή έχουν ως εξής:

 – Στο Αμμούδι
Έχοντας περάσει σχεδόν έντεκα μήνες από τον προηγούμενο υποβρύχιο καθαρισμό (11/11/19) στο Αμμούδι, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της περιοχής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παρατηρήθηκε εικόνα διατήρησης, χωρίς νέες απορρίψεις στο μεγαλύτερο ποσοστό των υποθαλάσσιων πρανών, που εκτείνονται απότομα σε μεγάλο βάθος. Το νέο στοιχείο που αναδεικνύεται από την πρόσφατη καταγραφή και παρατήρηση είναι η ένδειξη περιορισμένης έκτασης της περιβαλλοντικής ρύπανσης και περιορισμένης ρύπανσης από πλαστικά μιας χρήσης, δεδομένης της μικρής διάρκειας της φετινής τουριστικής σεζόν. Ανασύρθηκαν κυρίως παλιότερες συσκευασίες αλουμινίου σε μεγάλη διασπορά, με λιγότερες τις πρόσφατες απορρίψεις. Συντήρηση φαίνεται να επιτυγχάνεται σε επαγγελματικές απορρίψεις από θαλάσσια δραστηριότητα, ενώ αρκετοί συνεχίζουν να είναι οι ρίποι της παράκτιας δραστηριότητας, κυρίως λόγω φυσικών φαινομένων.

– Στην Περίσσα
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την προηγούμενη ημέρα από τον υποβρύχιο καθαρισμό στην Περίσσα, περιόρισαν την υποθαλάσσια ορατότητα δυσκολεύοντας την μεγαλύτερη παρατήρηση στο εύρος της προκαθορισμένης ερευνάς. Ο βυθός στην έκταση της ακτογραμμής του βράχου της Περίσσας σε μεγάλο ποσοστό ήταν καθαρός αλλά σημαντικές παρατηρήσεις ρύπων, οι οποίοι ανελκύστηκαν, έγιναν στις υποβρύχιες εσοχές των σχηματισμών. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής λόγω της ανοικτής θάλασσας και της έκθεσης σε καιρικές αλλαγές, νότιους και δυτικούς άνεμους, επιτρέπει την συγκέντρωση απορριμμάτων κυρίως στην επιφάνεια και την γρήγορη απομάκρυνση με την πρώτη ισχυρή αλλαγή των ανέμων πριν αρχίσει η χρονική βύθισή τους.

Αποτελέσματα υποβρύχιου καθαρισμού σε Αμμούδι

Τα μέλη της οργάνωσης που έλαβαν εθελοντικά μέρος στις δυο δράσεις ήταν η Ερμιόνη Μπαμπαΐτη, η Ανδριάνα Δαρζέντα, η Χριστίνα Βλαχάκη, ο Ιωσήφ Λομβράνος, ο Αβέρκιος Σιγάλας, ο Λάζαρος Αναστασιάδης, ο Δημήτρης Καμπανός και ο Γιάννης Λυκουρόπουλος.

Επίσης, το Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa του ομίλου Metaxa Hospitality Group έδειξε τη μεγάλη ευαισθητοποίηση του σε θέματα περιβάλλοντος και θαλάσσιας προστασίας, με την παρουσία και συμμετοχή στη δράση πενταμελές επιτελείου του. Τα μέλη της ομάδας του ξενοδοχείου, με επικεφαλής την κα Καλλιόπη Τσιφτσή, Group Marketing & PR Manager του ξενοδοχείου, ενημερώθηκαν αρχικά για θέματα θαλάσσιας περιβαλλοντικής συντήρησης και ανέλαβαν δράση στο πεδίο στην υποστήριξη επιφανείας ενώ συμμετείχαν και στον τελικό διαχωρισμό και καταγραφή των απορριμμάτων πριν την απομάκρυνση και διαχείριση.

Έχοντας ολοκληρώσει με πέντε δράσεις τον πρώτο χρόνο του προγράμματος “Vivid Blue 2020” στη Σαντορίνη και γνωρίζοντας όλες τις υποθαλάσσιες περιοχές που επιβαρύνονται περισσότερο από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δέχονται την μεγαλύτερη περιβαλλοντική πίεση, η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2021. ανακοινώνει νωρίτερα τη συνέχιση του προγράμματος και για το 2021. Στόχος του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με τη δυνατότητα στάθμισης της θαλάσσιας συντήρησης των περιοχών των δράσεων και τη δυνατότητα του περιβάλλοντος να διατηρεί ένα ορισμένο επίπεδο περιβαλλοντικής ποιότητας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη