Απομακρύνοντας τα δίχτυα-φάντασμα από την καλντέρα της Σαντορίνης

Δράση της Healthy Seas και των Cousteau Divers σε συνεργασία με το Ghost Fishing Foundation στις 8 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Κατά τη διάρκεια καταδυτικής έρευνας το 2016, ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών Ghost Fishing εντόπισε εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό σε διάφορα δημοφιλή σημεία καταδύσεων γύρω από τη Σαντορίνη. Τα αλιευτικά δίχτυα που χάνονται, απορρίπτονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες αποκαλούνται πολλές φορές “δίχτυα-φάντασμα” και αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα των θαλασσών, καθώς συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή.

Φέτος, στις 8 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, διεθνής ομάδα αποτελούμενη από οκτώ δύτες θα επιστρέψει για να τα ανασύρει και να βοηθήσει στην προστασία του εύθραυστου θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Healthy Seas και των Cousteau Divers, οι οποίοι -υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας- θα παρουσιάσουν ζωντανά πώς οι δύτες θα απομακρύνουν τα δίχτυα-φάντασμα από την περιοχή της καλντέρας, δίχτυα που σκοτώνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο.

Την απαιτητική καταδυτική αποστολή για την ανάσυρση των διχτυών θα αναλάβουν οι έμπειροι τεχνικοί δύτες του Ghost Fishing. Στο τέλος της δράσης η Healthy Seas θα παραδώσει τα δίχτυα στην Aquafil η οποία θα τα μετατρέψει σε νήμα ECONYL® που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μαγιό.

Το όλο εγχείρημα θα μεταδοθεί ζωντανά στις 8 Ιουνίου στις 11 το πρωί μέσω Facebook, καθώς ο Pierre-Yves Cousteau θα ταξιδέψει το κοινό πάνω και κάτω από τα κύματα. Το κοινό μπορεί επίσης να στείλει τις ερωτήσεις του μέσω του #SaveYourBreath στο Facebook, το Instagram και στο Twitter.

“Η προστασία και διατήρηση του μοναδικού γεωπεριβάλλοντος της Σαντορίνης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, ευχαριστώντας παράλληλα τον Pierre-Yves Cousteau που στηρίζει από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή.

[adning id="140783"]

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών δύο μεγάλοι εκπαιδευτικοί φορείς έχουν μέχρι στιγμής εντάξει την πραγματική ροή της κατάδυσης στο πρόγραμμά τους: Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και το Ενυδρείο της Μάλτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας, αλλά και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την εταιρεία ρούχων Carvico.

Το Healthy Seas και οι Cousteau Divers ευχαριστούν τον χορηγό και τους υποστηρικτές της δράσης της Σαντορίνης: Δήμο Θήρας, Carvico SpA, Aquafil SpA, Seascape Subsea Technology BV, Oia Sunset Cruise, Σύλλογο Ψαράδων Θήρας, Σύλλογο Προστατευόμενης Περιοχής Σαντορίνης, Δημοτικό Σχολείο Οίας, Λιμεναρχείο Σαντορίνης, Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

[adning id="140783"]

Σχετικά με το Healthy Seas
Η πρωτοβουλία “Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear” έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα μετατρέπονται από την Aquafil σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.

Σχετικά με τους Cousteau Divers
Η Cousteau Divers είναι μια μη κερδοσκοπική παγκόσμια κοινότητα ενωμένων δυτών και καταδυτικών κέντρων για τη μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Ιδρύθηκε το 2009.

Σχετικά με το Ghost Fishing
Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών σε Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και Ειρηνικό Ωκεανό, σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη