Απούσα η κουλτούρα της ανταλλαγής στους Έλληνες

antallagiΜόλις το 12% των Ελλήνων έχει ανταλλάξει κάποιο αγαθό τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» της WWF Ελλάς, το οποίο υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ανοίγοντας τον φάκελο «Δες το αλλιώς», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα επαναχρησιμοποίησης, δωρεάς και ανταλλαγής ειδών καθημερινής χρήσης, η περιβαλλοντική οργάνωση δίνει στη δημοσιότητα την εν λόγω έρευνα, σχετικά με τις συνήθειες των Ελλήνων ως προς την επαναχρησιμοποίηση, την αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων και την ανταλλαγή ή δωρεά αγαθών.

Παρά την κρίση λοιπόν, το 85% των πολιτών δεν έχει αγοράσει μεταχειρισμένα προϊόντα τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις το 12% των ερωτηθέντων φαίνεται να έχει μπει στην κουλτούρα της ανταλλαγής αγαθών. Εμφανώς διαφορετική είναι η κατάσταση ως προς τη δωρεά πραγμάτων, καθώς 7 στους 10 Έλληνες απαντούν πως έχουν χαρίσει κάτι, ως επί το πλείστον είδη ένδυσης.

Γενικότερα φαίνεται πως τα αντικείμενα των «άνευ χρημάτων δοσοληψιών» είναι κυρίως ρούχα, βιβλία και ηλεκτρονικά είδη, ενώ μια νότα αισιοδοξίας προκύπτει από το γεγονός ότι το 63% των ερωτηθέντων φαίνεται διατεθειμένο να κάνει ένα βήμα προς την κουλτούρα της ανταλλαγής.

Αναζητώντας κανείς τα αίτια της έλλειψης αυτής της κουλτούρας, ανακαλύπτει μέσα από την έρευνα της Public Issue πως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες δεν ανταλλάσσουν είναι γιατί απλά δεν τους έχει απασχολήσει ή θεωρούν πως δεν το έχουν ανάγκη, σε ποσοστό 18%. Επιπλέον, ένα ποσοστό 14% μεταξύ των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως δεν εντάσσεται – όπως υποστηρίζουν – στη φιλοσοφία τους. Τέλος, η ανταλλαγή ή η δωρεά πραγμάτων φαίνεται πως κινείται ακόμη σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο, ενώ 3 στους 10 από όσους έχουν δωρίσει ή ανταλλάξει κάτι τον τελευταίο χρόνο, το έχουν πράξει με κάποιο ίδρυμα, οργανισμό ή ενορία της περιοχής τους.

«Παρά το γεγονός πως η επαναχρησιμοποίηση και η άνευ χρημάτων ανταλλαγή κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα της κρίσης, η αλήθεια είναι πώς ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία τα πλεονεκτήματα που η επέκταση του χρόνου ζωής των υλικών αγαθών φέρνει στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτό που κάποιος θεωρεί σκουπίδι, μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή».

Πηγή: www.kalyterizoi.gr

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη