Νέο λογότυπο ΣΥΡΙΖΑΈλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και στρατηγικού σχεδιασμού καταλογίζουν στην Κυβέρνηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στους Δήμους, με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο επερχόμενο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ερώτηση της βουλευτή Θεοπίστης Πέρκα προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, την οποία συνυπέγραψε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος:

“Με πρόσφατη τροπολογία, η Κυβέρνηση “ξαναρυθμίζει” για τρίτη φορά σε ένα χρόνο τις ΥΔΟΜ των δήμων, δίνοντας αυτή τη φορά απλά παράταση ενός έτους στη λειτουργία των υφιστάμενων ΥΔΟΜ, αφού το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει την 1 Οκτωβρίου 2021.

Είχε προηγηθεί αρχικά τον προηγούμενο Μάρτιο η αναβολή της εφαρμογής του Ν4555/2018 και του ορόσημου του 2023, ως προθεσμία για να αποκτήσει κάθε δήμος τη δική του ΥΔΟΜ, ενώ παράλληλα το τότε πλαίσιο όριζε μηχανισμό υποστήριξης για τους δήμους που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους πολεοδομία. Προφανώς το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν τον Ιούνιο όριζε την 01/11/2020 ως τη νέα προθεσμία για να αποκτήσει κάθε δήμος τη δική του ΥΔΟΜ “είχε ξεχάσει” την 31/12/2023, γι’ αυτό και τον Οκτώβριο αναγκάστηκε να σπεύσει για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες να διορθώσει τα λάθη του, καταργώντας πλέον την αναβολή του τέλους του 2023.

Η παροιμιώδης ασυνεννοησία των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι η απάντηση στη δημοσιοποιημένη απορία του κου Χατζηδάκη για το μικρό αριθμό των ΥΔΟΜ που έχουν συγκροτηθεί σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας βρήκε ότι η λύση για όλα αυτά είναι η επαναφορά των Πολεοδομιών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, οι παλιές δηλαδή νομαρχιακές Πολεοδομίες, οι οποίες πλέον “βαφτίζονται” ως “ριζική αναμόρφωση του συστήματος των ΥΔΟΜ”, η επιστροφή στο αποτυχημένο παρελθόν δηλαδή. Παράλληλα, συστήνεται Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης με αποφασιστικές ιδιότητες, σε ευθεία σύγκρουση με το πνεύμα του νόμου Καλλικράτη για αποκέντρωση των υπηρεσιών. Ο κος Χατζηδάκης και ο κος Οικονόμου, με τις τελευταίες τους επιλογές προσθέτουν άλλη μία αντίδραση, στο πλήθος των αρνητικών αντιδράσεων του -διαβόητου ήδη πριν την κατάθεσή του- χωροταξικού νομοσχεδίου.

Η υποστελέχωση και λειτουργία των ΥΔΟΜ αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νόμων, αλλά η αδυναμία που παρουσιάζει η Κυβέρνηση στην υλοποίησή τους. Το θέμα του ρόλου και της στελέχωσης των Πολεοδομιών έχει περιγραφεί στο Ν4495/2017 και στο Ν4555/18. Η ΝΔ για μια ακόμα φορά επιμένει να αλλάζει ονόματα σε ό,τι θεσμοθετήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, οικειοποιούμενη τόσο το “παλιό καθεστώς” όσο και τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ως τις “νέες” ρυθμίσεις δικές της.”

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here