20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αργή και εύθραυστη η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Γρηγορότερη η ανάκαμψη στην Ευρώπη λόγω υγειονομικών διαβατηρίων και εμβολιασμών

Share

Η ευρεία χρήση των υγειονομικών πάσων και οι επιτυχημένες εμβολιαστικές εκστρατείες βοήθησαν τον τουρισμό στην Ευρώπη να ανακάμψει γρηγορότερα από την πανδημία του κορνοϊού, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, όπως προκύπτει από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 58% ανά τον κόσμο το διάστημα από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, παρότι είναι 64% πιο κάτω σε σχέση με την ίδια, προ πανδημίας περίοδο, του 2019.

Η Ευρώπη κατέγραψε την καλύτερη συγκριτικά επίδοση σε αυτό το διάστημα, με τις διεθνείς αφίξεις να σημειώνουν ωστόσο μείωση 53% σε σχέση με την ίδια θερινή περίοδο το 2019. “Η αύξηση της ζήτησης πυροδοτήθηκε από μια αυξημένη βεβαιότητα των ταξιδιωτών εν μέσω της ραγδαίας προόδου των εμβολιασμών και της χαλάρωσης των περιορισμών εισόδου σε πολλούς προορισμούς”, αναφέρει η έκθεση. “Στην Ευρώπη, το ψηφιακό πάσο της ΕΕ έχει διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ, απελευθερώνοντας τη συσσωρευμένη ζήτηση έπειτα από πολλούς μήνες περιορισμών στα ταξίδια”, προστίθεται.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανά τον κόσμο παρέμεναν 76% κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα με άνισες επιδόσεις σε διαφορετικές περιοχές, σημειώνεται.

Οι ευρωπαϊκές αφίξεις ήταν μόλις 8% κάτω την ίδια περίοδο του 2020 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, αλλά 69% λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Η Αμερική είχε τα καλύτερα αποτελέσματα από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο με αφίξεις αυξημένες κατά 1% σε σχέση με το 2020 παρότι 65% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 για την ίδια περίοδο.

Ταυτόχρονα η Καραϊβική σημείωσε τα καλύτερα αποτελέσματα ανά υποπεριοχή με αφίξεις αυξημένες κατά 55% κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020 παρότι 38% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός ανάκαμψης του τουριστικού τομέα παγκοσμίως κατά το τρίτο τρίμηνο παρέμεινε άνισος, όπως αναφέρεται στην έκθεση. “Αυτό οφείλεται στον διαφορετικό βαθμό των περιορισμών στις μετακινήσεις, των ποσοστών εμβολιασμού και της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών”, σημειώνει.

Οι αφίξεις σε κάποια νησιά της Καραϊβικής και στη Νότια Ασία, καθώς και σε κάποιους προορισμούς στη νότια Ευρώπη πλησίασαν, και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν, τα προπανδημικά επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, κάποιες χώρες δεν δέχτηκαν σχεδόν καθόλου τουρίστες, ειδικά στην Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 95% σε σχέση με το 2019, καθώς πολλοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Συνολικά 26 προορισμοί (το 21% όλων των προορισμών παγκοσμίως) έχουν αυτή τη στιγμή εντελώς κλειστά τα σύνορά τους για τους τουρίστες, σύμφωνα με τον ΠΟΤ.

Άλλοι 55 έχουν μερικώς κλειστά τα σύνορά τους για τους ξένους επισκέπτες, ενώ μόλις τέσσερις χώρες έχουν άρει όλους τους σχετιζόμενους με τον κορονοϊό περιορισμούς: η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό.

Η πανδημία του κορονοϊού θα κοστίσει στον παγκόσμιο τουριστικό τομέα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα το 2021, ανακοίνωσε ο ΠΟΤ, χαρακτηρίζοντας την ανάκαμψη του τομέα “αργή” και “εύθραυστη”. Η πρόβλεψη αυτή γίνεται μάλιστα την ώρα που η Ευρώπη δίνει μάχη για την ανάσχεση της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ η νέα παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα παραμείνουν αυτή τη χρονιά 70%-75% χαμηλότερα από το 1,5 δισεκατομμύριο αφίξεις που καταγράφηκαν το 2019 πριν εμφανιστεί η πανδημία, μια παρόμοια μείωση με εκείνη του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη