26.1 C
Santorini
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2020, τον Ιούνιο στη Σύρο

Το περιβάλλον της Αρχαιολογίας: Μνήμη, φυσικό περιβάλλον και τουριστική ανάπτυξη | Παράταση μέχρι 23/2 για την κατάθεση προτάσεων για θεματικές συνεδρίες/εργαστήρια/καλλιτεχνικές δράσεις

Πρωτοσέλιδα

Η επόμενη συνάντηση των “Αρχαιολογικών Διαλόγων”, της δυναμικής συλλογικότητας που από το 2015 επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια μιας διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από τη σημασία και τον κοινωνικό ρόλο της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου, από 12 έως 14 Ιουνίου 2020.

Περισσότερο από ένα συμβατικό συνέδριο, οι Διάλογοι συνιστούν έναν θεσμό κριτικής θεωρίας και πράξης, ανοικτό όχι μόνο στους αρχαιολόγους αλλά και σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους: ανθρωπολόγους και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς της λογοτεχνίας, συλλογικότητες πολιτών, εικαστικούς καλλιτέχνες, σχεδιαστές, κινηματογραφιστές, κομίστες, μουσικούς αλλά και όποιον/α θέλει να συμμετέχει σε μια ποικιλία σχετικών δράσεων στη Σύρο.

Η διοργάνωση, η οποία υποστηρίζεται φέτος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φιλοδοξεί να συμπεριλάβει θεματικές συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δρώμενα και προβολές, ενώ προσβλέπει και στην ενεργό συμμετοχή φοιτητών, νέων επιστημόνων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, πέρα από παγιωμένες ιεραρχίες και στεγανά.

Μετά από τις θεματικές που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στους προηγούμενους Διαλόγους, που ασχολήθηκαν με τα Όρια/Σύνορα (Μυτιλήνη 2016), τις Μετακινήσεις (Ιωάννινα 2017), τις Πόλεις/Αστικό τοπίο (Αθήνα 2018) και τις Θαλασσογεωγραφίες (Βόλος 2019), οι “Αρχαιολογικοί Διάλογοι” το 2020 θα κινηθούν γύρω από τον άξονα “Το περιβάλλον της Αρχαιολογίας: Μνήμη, φυσικό περιβάλλον και τουριστική ανάπτυξη”, αναδεικνύοντας την αλληλεπίδραση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος σε μια οριακή χρονική στιγμή για το τελευταίο.

Κεντρικός στόχος είναι να καταδειχθούν οι πολλές και διαφορετικές διαστάσεις μιας “αισθαντικής οικολογίας”, οι τρόποι δηλαδή που οι άνθρωποι αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και τις ευαισθησίες τους μέσα από ιστορίες συνεχούς εμπλοκής με τα ανθρώπινα (αλλά και μη ανθρώπινα στοιχεία) του περιβάλλοντός τους αλλά και να ξανατεθούν προς συζήτηση ζητήματα “αντίθεσης” ή “σύνθεσης” ανάμεσα στη “λογική”, τον “πολιτισμό” και τη “φύση”.

Η Ερμούπολη της Σύρου δεν θα αποτελέσει απλώς το γεωγραφικό πλαίσιο για τη διοργάνωση των Διαλόγων αλλά και οργανικό στοιχείο της θεματολογίας τους. Πρόκειται για μια νησιωτική πρωτεύουσα που αναστοχάζεται και επινοεί εκ νέου τη σχέση της με το παρελθόν και το παρόν της, φιλοξενεί κινήματα πολιτών για την προστασία της φυσικής της κληρονομιάς και αποτελεί επίκεντρο παραγωγής νέων πολιτιστικών ταυτοτήτων (μουσική, κινηματογράφος, φεστιβάλ animation κλπ).

Η Επιτροπή Συντονισμού των “Αρχαιολογικών Διαλόγων” και η Οργανωτική Επιτροπή της Σύρου καλούν τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν σε πρώτο στάδιο προτάσεις για θεματικές στρογγυλές τράπεζες, συνεδρίες, εργαστήρια και άλλες συλλογικές δραστηριότητες που θα φιλοξενηθούν στη Σύρο σχετικές τόσο με τη θεματική “Το περιβάλλον της Αρχαιολογίας: Μνήμη, φυσικό περιβάλλον και τουριστική ανάπτυξη”, όσο και με τις γενικότερες θεματικές του θεσμού, που θα τροφοδοτήσουν τη δημιουργική ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών γύρω από τις αποτυπώσεις, υλικές και μη, του παρελθόντος στο παρόν.

Οι θεματικές ενότητες αφορούν (αλλά δεν περιορίζονται) στα παρακάτω:
– Αρχαιολογία και Περιβάλλον.
– Φυσικό περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, καταστροφές & προστασία μνημείων.
– Οικολογικά κινήματα και εναλλακτικοί λόγοι “απο-ανάπτυξης”
– Τα τουριστικά τοπία, οι αρχαιολογικές τοποθεσίες και οι νέες γεωγραφίες της μνήμης και της κληρονομιάς
– Οι “δημιουργικές” πόλεις ως παγκοσμιοποιημένα πεδία ευρείας τουριστικής κατανάλωσης.
– Καλές πρακτικές στη διαχείριση μνημείων στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Κοινωνική συμμετοχή και βιωσιμότητα.
– Η εμπειρία των νησιωτικών Εφορειών Αρχαιοτήτων. Προβλήματα, αντιμετώπιση και προοπτική
– Νησιωτικότητα, ταυτότητα και δίκτυα: διεπιστημονικές προσεγγίσεις
– Σύρος: πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον

Οι προτάσεις θεματικών συνεδριών, με μια περίληψη 300 λέξεων, πρέπει να σταλούν, μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2020 (παράταση της αρχικής προθεσμίας 15/1/2020) στην ηλεκτρονική διεύθυνση archaeodialogoi2020@gmail.com. Θα ακολουθήσει και επόμενη πρόσκληση αρχές του Μαρτίου για υποβολή προτάσεων που θα αφορούν σε αυτοτελείς ανακοινώσεις.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Τα κρουαζιερόπλοια του Ιουλίου

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν για δεύτερο μήνα στη σειρά οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και καταγράψει το ημερολόγιο του Atlantea, τον Ιούλιο αναμένεται να καταπλεύσουν στη Σαντορίνη 119 κρουαζιερόπλοια.