Ατομική έκθεση του Χριστόφορου Δουλγέρη από τη Δευτέρα 18/6 στο SAF

Την έκθεση T-FACTORY, του εικαστικού φωτογράφου Χριστόφορου Δουλγέρη, θα φιλοξενεί από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου ο εκθεσιακός χώρος του SAF, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός, στη Βλυχάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν το σύνολο μιας ενότητας με θεματική τις μηχανές και τους βιομηχανικούς χώρους.

Ο Χριστόφορος Δουλγέρης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και φωτογραφία στο Camberwell College of Arts του Λονδίνου. Η δουλειά του εστιάζει στον μαγικό ρεαλισμό, φωτογραφίζοντας είτε λεπτομέρειες αφηρημένης και αστικής αρχιτεκτονικής είτε οικεία πορτραίτα από το περιβάλλον της καθημερινότητάς του. Οι έννοιες του τόπου και της ταυτότητας είναι θέματα στα οποία επανέρχεται το έργο του. Ο Χριστόφορος ψηφίστηκε “Φωτογράφος της χρονιάς για το 2014” από το περιοδικό Athens Voice. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.


Την επιμέλεια της έκθεσης, όπως και τα κείμενα του καταλόγου που θα τη συνοδεύει, έχουν οι Gérard A. Goodrow, Δόμνα Γούναρη, Γιάννης Μπόλης

Ο Gérard A. Goodrow τονίζει: “Οι συνθέσεις του Χριστόφορου Δουλγέρη δεν είναι σε καμία περίπτωση αντικειμενικά και εξαντλητικά “φωτογραφικά ντοκουμέντα” με τη στενή έννοια του όρου, αλλά άκρως ποιητικά εγκώμια σε ένα παρελθόν, το οποίο υπηρετούν ως φόρο τιμής και προειδοποίηση ταυτόχρονα… Οι φωτογραφίες των καλυμμένων με σκόνη μηχανημάτων ανακαλούν, κατά έναν παράξενο τρόπο, πορτρέτα, όχι απαραίτητα μελών μιας οικογένειας ή κρατικών αξιωματούχων, αλλά μάλλον ηθοποιών σε κάποιο αρχαιοελληνικό δράμα… Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις τραγωδίες της αρχαίας Ελλάδας, το δράμα που διαδραματίζεται στις φωτογραφίες του Δουλγέρη υπαινίσσεται ένα “αίσιο τέλος”, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά, στο απώτερο μέλλον, αυτό μπορεί να συμβεί”.

Οι Γιάννης Μπόλης και Δόμνα Γούναρη επισημαίνουν: “Η χρωματική καθαρότητα και ευκρίνεια, η συνθετική ακρίβεια, η στέρεη και μελετημένη χρήση της φόρμας, η ζωτικότητα και η σκηνογραφική πρακτική είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φωτογραφική ενότητα του Χριστόφορου Δουλγέρη… Μηχανές –άλλοτε εκτός λειτουργίας με εμφανή τα σημάδια της φθοράς και της οριστικής εγκατάλειψής τους, και άλλοτε σύγχρονες και κραταιές, στην αιχμή της λειτουργίας τους, αυτόνομες ωστόσο, τις περισσότερες φορές, και ανεξάρτητες από την αλυσίδα παραγωγής όπου εντάσσονται- αναδύονται μνημειακές ως αναπάντεχες, μεταμοντέρνες “νεκρές φύσεις”, αρχαιολογικά ευρήματα ή σύγχρονα τεχνολογικά τεκμήρια μιας βιομηχανικής εποχής, ή, πάλι, ως δυναμικά φουτουριστικά γλυπτά, που διακρίνονται για την ισχυρή πλαστικότητα των όγκων και τις λάμψεις των μεταλλικών επιφανειών τους, την αυστηρή αρχιτεκτονική δομή και την γεωμετρία του σχεδιασμού τους”.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, ώρα 20:00

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας, προς το παρόν Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here