Αξιομνημόνευτοι Θηραίοι της αρχαιότητας

Στο βιβλίο του “ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ πορεία στο χρόνο”, έκδοση Ηλιότοπος 2007, ο αείμνηστος Αντώνης Κονταράτος αφιερώνει ένα ειδικό κεφάλαιο για τους αξιομνημόνευτους Θηραίου της αρχαιότητας. Αναφέρει τους εξής:

Απολλώνειος ο Όφις – Θηραίος Γιατρός
Έζησε τον 1ον π.Χ. αιώνα. Το έργο του περιλαμβάνει ένα σύγγραμμα (Σχόλια εις Ιπποκράτην) και 2 καινοτομίες (ειδικό επίδεσμο για κατάγματα και ειδικό κάλυμμα του ματιού μετά από επεμβάσεις).

Αρχέδημος – Θηραίος Αρχιτέκτων
Άγνωστο πότε έζησε. Βρέθηκαν επιγραφές και ανάγλυφα, μεταξύ των οποίων και αυτοπροσωπογραφία του με σφυρί και κανόνα, σε σπήλαιο στη Βάρη του Υμηττού.

Δωροκλείδας του Ιμείροντα – Θηραίος Αθλητής
Άγνωστο πότε έζησε και σε ποιους αγώνες έλαβε μέρος. Ανακηρύχθηκε νικητής στην πυγμαχία και στο παγκράτιο, σύμφωνα με αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε στην αρχαία Θήρα.  Υπάρχει μαρτυρία ότι στην αρχαία Οία λειτουργούσε παλαίστρα.

Βάττος ή Αριστοτέλης ο Κυρηναίος – Θηραίος Αποικιστής
Έζησε γύρω στο 630 π.Χ. Ήταν γιος του Πολύμνηστου, Θηραίου ευγενούς, και της Φρονίμης. Από την πλευρά του πατέρα του, ήταν και 17ος απόγονος του Αργοναύτη Εύφημου. Ηγήθηκε θηραϊκής αποστολής, που ίδρυσε την πόλη της Κυρήνης στη Λιβύη, μετά από σχετική σύσταση του Μαντείου των Δελφών. Ο ίδιος και οι απόγονοί του βασίλεψαν στην Κυρήνη επί οκτώ γενιές. Οι επήκοοί του τον λάτρεψαν ως ήρωα και αφιέρωσαν άγαλμά του στους Δελφούς.

Μένανδρος ο εξ Αφροδισιάδος
Φημισμένος παλαιστής.  Ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης Θήρας για τις επιδόσεις του.  Έζησε το πρώτο ήμισυ του 2ου μ.Χ. αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη