Αξιοποίηση της γεωθερμίας στη Σαντορίνη

Καθηγητής Μιχάλης Φυτίκας

Του Μιχάλη Φυτίκα

Με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης, που ταλαιπώρησε το νησί για αρκετές ημέρες, θέλω να υπενθυμίσω μερικές προτάσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς.

Η ενεργειακή αυτοδυναμία των νησιών, μαζί με την αυτάρκεια σε νερό είναι προφανώς πολύ σημαντικά, σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος τους και τη δυσκολία εξασφάλισής τους στις περιόδους αιχμής.

Η γεωθερμική ενέργεια, μια ήπια, ανανεώσιμη και τοπική πηγή, είναι φθηνή και πολύ φιλική στο περιβάλλον. Οι γεωθερμικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοικές στη Σαντορίνη λόγω του ενεργού ηφαιστείου και της αυξημένης θερμικής ροής και η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί ένα σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί.

Διάφορες περιοχές της Σαντορίνης πράγματι, ύστερα από σχετικές έρευνες, φαίνεται ότι έχουν υπόγειες θερμοκρασίες πολύ μεγαλύτερες των κανονικών. Βάσιμες είναι οι υποψίες ότι, εκτός από την περιοχή του ηφαιστείου και της καλδέρας, υπάρχουν στη Θήρα περιοχές όπου γεωτρήσεις μικρού σχετικά βάθους θα εντοπίσουν θερμούς υδροφόρους που έχουν γεωθερμικά ρευστά κατάλληλα για ηλεκτροπαραγωγή. Αυτά, σε κλειστό κύκλωμα και με σταθερή λειτουργία όλο το χρόνο θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πετρελαϊκές μονάδες που σήμερα καίνε πετρέλαιο με όλα τα σχετικά προβλήματα. Με τα ίδια ρευστά μπορεί να γίνουν πολλές ενεργειακές εφαρμογές, στον οικιστικό, τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα (ιαματικές χρήσεις) εξοικονομώντας καύσιμα και ρεύμα. Τα γεωθερμικά ρευστά έχουν εφαρμογή και στη θερμική αφαλάτωση για παραγωγή πόσιμου νερού.

Τέλος, η αβαθής λεγόμενη γεωθερμία, που υπάρχει σχεδόν παντού στο νησί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση αλλά και τον κλιματισμό κτιρίων, εξοικονομώντας πολλή ενέργεια και μάλιστα στις περιόδους αιχμής το καλοκαίρι, όπου η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού δημιουργεί και τα πολλά μπλακ άουτ.

Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει καθόλου αξιοποιηθεί η ανανεώσιμη και ήπια αυτή πηγή ενέργειας, ούτε έχουν εξετασθεί οι πραγματικές δυνατότητες στο νησί, οι νέες τεχνολογίες, τα οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες κατά περιοχή και κατά είδος γεωθερμικής ενέργειας στη Θήρα και τη Θηρασιά.

Λόγω της μακρόχρονης απασχόλησής μας με τη γεωθερμία, μαζί με τις γνώσεις για τη γεωλογία-ηφαιστειολογία του νησιωτικού συμπλέγματος Σαντορίνης, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε πάνω σ’αυτό το θέμα. Η γεωθερμία θα λύσει αρκετά προβλήματα και θα συνδράμει ουσιαστικά στον ενεργειακό τομέα του νησιού, με τις πολλές και χρήσιμες εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει. Μπορεί λοιπόν και πρέπει να συνεισφέρει στην επίλυση αρκετών προβλημάτων της Σαντορίνης, προς όφελος της οικονομίας, των κατοίκων, των πολυάριθμων επισκεπτών, των επιχειρηματιών άλλα και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μιχάλης Φυτίκας είναι ομότιμος καθηγητής γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη