Αύρα Σαντορίνης στο 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης

Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης να ερμηνεύει το έργο Farewell του συνθέτη Κωνσταντίνου Γρηγορίου

Κωνσταντίνος Γρηγορίου

Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης, αύριο Παρασκευή 6/8 το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης θα φιλοξενήσει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η οποία υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βράνου θα ερμηνεύσει έργα τριών Ελλήνων συνθετών. Πρόκειται για τις πλέον διάσημες σουίτες των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Κωνσταντινίδη, αλλά και μία βαθιά συναισθηματική δημιουργία του Κωνσταντίνου Γρηγορίου, με τίτλο “Farewell” (Αποχαιρετισμός), ένα έργο για βιολοντσέλο και ορχήστρα, με σολίστ τον Χρήστο Γρίμπα.

Το “Farewell” ολοκληρώθηκε στη Σαντορίνη τον Μάρτιο του 2017 και αποτελεί φόρο τιμής στην ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που κυνηγήθηκε και βασανίστηκε από τις δυνάμεις κατοχής. Είναι βασισμένο στο θέμα του σεφαραδίτικου τραγουδιού Adio Querida. Ο ρυθμός του έργου μάλλον αργός, χρησιμοποιεί το τσέλο ως σολιστικό όργανο που παρουσιάζει τον θρήνο για τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία για επιβίωση, συνομιλώντας με μελωδικά και έντονα ρυθμικά στοιχεία της ορχήστρας. Κατόπιν παραγγελίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 7/5/2017 στη Βουδαπέστη, στην εκδήλωση “Mendelssohn’s Journeys”.

Ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου, με καταγωγή από το χωριό Κράψη Ιωαννίνων, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 είναι καλλιτεχνικός και γενικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Θήρας. Για τέσσερα χρόνια διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, ενώ είναι επίσης ο τοπικός συντονιστής της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στη Σαντορίνη.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Αμερική, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία από ορχήστρες όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλoνίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Sofia Sinfonietta, η Dnipropetrovsk Academic Symphony Orchestra, η Kharkov Academic Symphony Orchestra, η Danubia Orchestra Obuda, η Filarmonica Brasov, η Nis Symphony Orchestra κ.ά.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη