WTM: Αυξάνεται η ζήτηση για τουρισμό εμπειρίας

Η ηλιοθεραπεία δεν είναι αρκετή

Την αυξανόμενη ζήτηση για μοναδικές, αυθεντικές και εξατομικευμένες εμπειρίες κατά τη διάρκεια των διακοπών, αναδεικνύει έρευνα που παρουσιάστηκε χθες (6/11) στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της World Travel Market. Η έκθεση WTM Global Travel Report συντάχθηκε σε συνεργασία με διάσημους ερευνητές της Oxford Economics και με δεδομένα της Mabrian.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, οι βιωματικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ευεξίας, φύσης και φαγητού αυξήθηκαν πάνω από 10% σε σύγκριση με το 2019, την ίδια στιγμή που οι παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η ηλιοθεραπεία ήταν λιγότερο σημαντικές στα κίνητρα των ταξιδιωτών πάλι σε σύγκριση με το 2019.

Η έκθεση σημειώνει επίσης πόσο οι άνθρωποι “λαχταρούν περισσότερες ευκαιρίες για επανασύνδεση” σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, με πιο ουσιαστικές προσωπικές εμπειρίες “που γίνονται ο λόγος ύπαρξης για ταξίδια”.

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή προορισμών και στον χρόνο του ταξιδιού. “Ήδη έχει επηρεάσει τα ταξιδιωτικά μοτίβα με τα διαδοχικά ζεστά καλοκαίρια στην Ευρώπη”, σημειώνει η έκθεση, αναφέροντας πως το 2023, με βάση στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών διαπιστώθηκε ότι η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το 2022, κάτι που οφείλεται τουλάχιστον στις καιρικές συνθήκες”.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα αλλά δυνητικά μεγαλύτερα ταξίδια μακρινών αποστάσεων και περισσότερα τοπικά ταξίδια μικρής απόστασης, προσθέτει η έκθεση, επισημαίνοντας και την αυξανόμενη ζήτηση για εθελοντισμό και αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινότητες.

Στο μεταξύ, πολλοί προορισμοί αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του υπερτουρισμού, όπως η Ταϊλάνδη που έκλεισε τη Maya Beach για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, ή Βενετία που την επόμενη χρονιά θα δοκιμάσει έναν νέο φόρο για τους ημερήσιους επισκέπτες που επιβαρύνουν σημαντικά τις υποδομές της πόλης.

Κατά τα άλλα, οι εξερχόμενες αγορές στις αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ινδονησίας. Καθώς αυτές οι χώρες γίνονται πιο εύπορες, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε ταξίδια αναψυχής, δημιουργώντας νέες τάσεις με διαφορετικά δημογραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Η “ταξιδιωτική τάξη” στην Κίνα αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. “Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μόνο μια πολύ μικρή μερίδα Κινέζων πολιτών (2,3%), κάτι που δείχνει τις πολύ μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική ανάπτυξη”. Τονίζεται επίσης πως οι ηλικιωμένοι στην Κίνα θα γίνουν πιο εύποροι με την πάροδο του χρόνου, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για είδη διακοπών όπως η κρουαζιέρα.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει μια αναζωπύρωση της ζήτησης για ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν βοήθεια για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο τους στις διακοπές.

Η Juliette Losardo, Διευθύντρια της WTM London, δήλωσε: “Οι τάσεις στα ταξίδια αναψυχής αλλάζουν γρήγορα, κάτι που σημαίνει ότι η WTM είναι μεγάλη ευκαιρία για την τουριστική βιομηχανία να δει πώς τα πήγαν οι αγορές το 2023 και τι επιφυλάσσει το 2024 καθώς εξελίσσονται οι απαιτήσεις των καταναλωτών μετά την πανδημία. Οι παραθεριστές φαίνονται πιο αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πολύτιμο χρόνο τους στις διακοπές. Αντί να κάνουν απλώς ηλιοθεραπεία, περισσότεροι από αυτούς θέλουν να δημιουργήσουν πολύτιμες αναμνήσεις κρατώντας εμπειρίες και εκδρομές για να “ζήσουν” τον προορισμό, να εξερευνήσουν τον πολιτισμό, την κουζίνα και τη φύση. Μετά το lockdown, είδαμε επίσης αυτή την αυξανόμενη επιθυμία να απολαύσουμε την ύπαιθρο και να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους – αλλά με έναν όλο και πιο βιώσιμο τρόπο”.

“Το WTM Global Travel Report έχει μεγάλη σημασία για όσους αναζητούν μια μακροσκοπική άποψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και μια βαθύτερη κατανόηση των δυνάμεων που τη διαμορφώνουν. Οι συζητήσεις που θα προκύψουν από αυτό, μπορούν να βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό των ταξιδιών και του τουρισμού με θετικό τρόπο για όλους μας”, συμπλήρωσε.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη