Αυξημένο κατά 15% το μέσο βάρος των καινούργιων αυτοκινήτων σε σχέση με το 2001

Πρόκληση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες η μείωση του συνολικού βάρους του οχήματος

Η μείωση του βάρους ενός αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου, ενώ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την εμβέλεια της αυτονομίας τους.

Το μέσο βάρος ενός επιβατικού αυτοκινήτου σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών είναι 1.457 κιλά για νέα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί από το 2020 και μετά στην Ευρώπη. Αυτή η τιμή είναι αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον μέσο όρο βάρους των αυτοκινήτων που είχαν ταξινομηθεί το 2019, ενώ σε σύγκριση με το 2001 είναι αυξημένο κατά 15%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της αυξανόμενης δημοτικότητας των SUV, τα οποία εκτοπίζουν μικρότερα αυτοκίνητα από την αγορά, καθώς και της ύπαρξης πολλών υβριδικών μοντέλων που φέρουν μεγαλύτερες μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρα. Έτσι, με αυτή την αυξητική τάση του βάρους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να εφαρμόσουν νέα δεδομένα στα υλικά τους προκειμένου να μειώσουν το συνολικό βάρος ενός αυτοκινήτου.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Σήμερα οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν καινοτόμα υλικά (π.χ. πλαστικά, ανθρακονήματα κ.α.) που διακρίνονται για το χαμηλό τους βάρος, αλλά παράλληλα έχουν υψηλά επίπεδα αντοχής και ασφάλειας. Παράλληλα χρησιμοποιούνται και άλλες λύσεις που περιλαμβάνουν την εγκατάλειψη ορισμένου εξοπλισμού και αξεσουάρ (π.χ. ρεζέρβα) την εξάλειψη της πίσω πόρτας και αντικατάστασή της με ένα ανοιγόμενο παράθυρο και καθίσματα που είναι κατασκευασμένα με νέα ελαφριά και ανθεκτικά υλικά. Επίσης, χρησιμοποιείται η κόλληση αντί για την συγκόλληση, ενώ επιλέγεται αλουμίνιο που είναι πιο ελαφρύ αντί για χάλυβα.

Το μεγάλο στοίχημα που αφορά στη μείωση του βάρους των αυτοκινήτων αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το βάρος του κινητήρα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μικρότερο από ό,τι στα οχήματα εσωτερικής καύσης, αλλά το συνολικό βάρος του συστήματος μετάδοσης κίνησης είναι μεγαλύτερο. Επιπλέον, υπάρχει και το βάρος των μπαταριών που είναι ιδιαίτερα βαριές. Αυτό είναι και ο κύριος λόγος που τοποθετούνται στο κάτω μέρος από το σασί, ώστε να υπάρχει χαμηλό κέντρο βάρους και καλύτερη ποιότητα κύλισης.

Αυτό αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά για τους σχεδιαστές, που προσπαθούν να συνδυάσουν μια σειρά από δεδομένα, προκειμένου να έχουν περισσότερο διαθέσιμο χώρο στην καμπίνα, καλύτερη λειτουργικότητα, μεγαλύτερη ασφάλεια και φυσικά λιγότερο βάρος. Επί του παρόντος, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα αποτελεί το βάρος του οχήματος, το οποίο επηρεάζει, μεταξύ άλλων, την απόδοση και την κατανάλωση καυσίμου. Αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και κατ’ επέκταση την αντίστοιχη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη