Attica Group: Αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας το 2023

Με ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη και ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου σε βάθος 10ετίας, έκλεισαν το 2023 τα οικονομικά αποτελέσματα του ακτοπλοϊκού ομίλου της Attica Group. Η εταιρεία παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ Lines, ανακοίνωσε αύξηση κατά 11% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 588,3 εκατ. ευρώ, έναντι 530,24 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου ανήλθαν το 2023 σε 61,22 εκατ. ευρώ έναντι 17,05 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο όμιλος διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και ικανοποιητική ρευστότητα. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου, ανήλθαν το 2023 σε 495,7 εκατ. ευρώ από 357,8 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022 και αντιστοιχούν σε 2,04 ευρώ ανά μετοχή της εταιρίας από 1,66 ευρώ που ήταν στις 31/12/2022.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στις 31/12/2023 ανέρχονταν σε 103,4 εκατ. ευρώ (87,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022), έχοντας ο όμιλος προβεί σε συνολικές επενδυτικές ταμειακές εκροές 63 εκατ. ευρώ για το 2023.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων και από τα κέρδη χρήσεως 2023 της μητρικής εταιρίας 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group Πάνος Δικαίος τόνισε ότι τo 2023 ο όμιλος πέτυχε τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής της θέσης. Πρόσθεσε ότι ο όμιλος αξιολογεί τις ευκαιρίες και εξετάζει την επανατοποθέτηση των επενδυτικών κεφαλαίων του τον ευρύτερο τομέα της επιβατηγού ναυτιλίας και του τουρισμού.

Επιπλέον δήλωσε ότι συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου για την ανανέωση του στόλου, την σταθερή πορεία μας προς την πράσινη μετάβαση, καθώς και την περαιτέρω ψηφιοποίηση όλου του εύρους των δραστηριοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Αγορές και μεταφορικό έργο
Τα δρομολόγια των πλοίων του ομίλου το 2023 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 8,7%, με αντίστοιχη αύξηση στο μεταφορικό έργο επιβατών, Ι.Χ. οχημάτων και φορτηγών οχημάτων. Κατά το 2023 ενισχύθηκε περαιτέρω ο στόλος του ομίλου με 10 νέα πλοία φτάνοντας τα 43 έναντι 33 το 2022.

Το μεταφορικό έργο του ομίλου, παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα τα πλοία της Attica Group μετέφεραν 6,5 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. ΙΧ οχήματα και 420 χιλ. φορτηγά οχήματα σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,6%, 3,1% και 1,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022.

Κατά το 2023 ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες για την απόκτηση του φορτηγού – οχηματαγωγού πλοίου Blue Carrier 2 και του επιβατηγού – οχηματαγωγού – ταχύπλοου πλοίου HIGHSPEED 3, έναντι συνολικού τιμήματος 13,4 εκατ.ευρώ και 2,4 εκατ.ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος συνεχίζει το εκτεταμένο επενδυτικό του πρόγραμμα για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου, καθώς και την εξοικονόμηση κόστους καυσίμων και περαιτέρω ψηφιοποίησης των εργασιών του. O όμιλος εντός του 2023 επένδυσε 6,8 εκατ. ευρώ σε τεχνολογίες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του στόλου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση πλυντρίδων καυσαερίων (scrubbers) στα πλοία Superfast I και Superfast II.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος που δίνει βαρύτητα στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την αναβάθμιση του στόλου, η Αttica Group προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου του ομίλου ΟΝΕΧ.

Το Μνημόνιο, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και διάρκειας δέκα ετών, προβλέπει την κατ’ αποκλειστικότητα πραγματοποίηση στα ανωτέρω ναυπηγεία, των εργασιών συντήρησης, μετασκευής, επισκευής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων πλοίων της Αttica Group, καθώς και της δυνατότητας ναυπήγησης νέων σύγχρονων πλοίων.

Πέραν της συμβολής στην κάλυψη των αναγκών του ομίλου η συμφωνία έχει σημαντική συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη