1η Μπιενάλε Τέχνης Σαντορίνης: Όλα όσα μας προδιαγράφει “το παρελθόν” για το μέλλον!


Καλλιτέχνες από 35 χώρες -ανάμεσά τους και αξιόλογοι Θηραίοι καλλιτέχνες, 18 Επιμελητές και Κριτικοί τέχνης από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, δημιουργούν σε 20 εκθεσιακούς χώρους την 1η Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης!

Η σχετική ανακοίνωση της SANTORINI BIENNALE of ARTS 2012 δίνει μια πλήρη εικόνα της όλης διοργάνωσης και αναφέρει:

Η ιδέα για τη διοργάνωση γεννήθηκε το 2001 από τον Κίκο Παπαδόπουλο, (ερευνητής και επισκέπτης καθ. Πολιτιστικής Οικονομίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας, σχεδιαστής) όταν επισκέφθηκε πρώτη φορά την Σαντορίνη. Οι σχέσεις μεταξύ παράδοσης, τοπικής ψυχολογίας, οικονομίας και της δεσπόζουσας ομορφιάς του τοπίου συνέθεσαν το πρώτο πάζλ σκέψεων για την δημιουργία μιας καλλιτεχνικής συνάντησης σε βάση διετίας (biennale)· ικανής να προσδιορίσει το γιατί και το πώς ο χρόνος, η μνήμη, η νοσταλγία και η ιστορία -όλα καταξιωμένα στοιχεία του Παρελθόντος- τείνουν να εκμηδενίζονται αντί να ενσωματώνονται “με τρόπο” στην εξέλιξη της αισθητικής.

Η Μπιενάλε της Σαντορίνης σκοπό έχει να μελετά και να παρουσιάζει -με τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί- θέματα που άπτονται της ευρύτερης περιοχής του συλλογικού προβληματισμού. Εμπνέεται από τον τρόπο με τον οποίο οι ιδέες γεννιούνται, εξαπλώνονται και σ’ αυτή τους την πορεία αναπτύσσονται και ωριμάζουν αλλά και από το πως διαφοροποιούνται σε μια διασυνδεδεμένη παγκόσμια κοινωνία.

Με κέντρο δραστηριοποίησης τον Πύργο της Σαντορίνης, αποστολή της Μπιενάλε είναι να προωθεί ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και με όχημα τις διαφορετικές μορφές της τέχνης να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλες Εκδηλώσεις
Διάρκεια: 1 Ιουλίου 2012 εώς 30 Σεπτεμβρίου 2012
Γιορτή έναρξης: 1 Ιουλίου 2012 – Πλατεία Κοινότητας Πύργου
Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί εντός ολίγων ημερών

Κύριες Εκδηλώσεις
Διάρκεια: 1 Αυγούστου 2012 εώς 30 Σεπτεμβρίου 2012
Γιορτή έναρξης: 1 Αυγούστου 2012  – Πλατεία Κοινότητας Πύργου
Ωράριο επισκέψεων: Καθημερινά 17:00-22:00
Λήξη ψηφοφορίας Κριτικής Επιτροπής: 25 Σεπτεμβρίου 2012
Γιορτή λήξης και απονομής βραβείων: 29 Σεπτεμβρίου 2012 – Ο χώρος θα
ανακοινωθεί σύντομα

Πλεονεκτήματα
Η διοργάνωση μιας Μπιενάλε τεχνών αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας αφού μια μεγάλη μερίδα του κόσμου των τεχνών στρέφει το ενδιαφέρον της σε παρουσιάσεις νέων καλλιτεχνών με πρωτοπόρα έργα. Η Μπιενάλε της Σαντορίνης εκτός του ότι δημιουργείται σ’ ένα διάσημο ανά τον κόσμο νησί, διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα για την επιτυχία της, όπως:

1. Είναι η μοναδική Μπιενάλε στον κόσμο που συγκεντρώνει έργα πολλών κατηγοριών όπως:
– Εγκαταστάσεις Τέχνης
– Κεραμική
– Κολάζ
– Κόμικ
– Σχέδιο
– Τέχνη από Γυαλί
– Γραφιστική
– Εικονογράφηση
– Βιομηχανικό Σχέδιο
– Ζωγραφική
– Τέχνη από Χαρτί
– Φωτογραφία
– Γλυπτική
– Ταινίες μικρού μήκους
– Video Art

2. Είναι η μοναδική Μπιενάλε στον κόσμο η οποία οφείλει τη διοργάνωσή της στις αρχές της κοινωνικής συνέργειας:  11 εκθεσιακοί χώροι στον Πύργο και 9 εκθεσιακοί χώροι στην υπόλοιπη Σαντορίνη για τις μόνιμες εκθέσεις της ανήκουν σε ιδιώτες και παραχωρούνται ΔΩΡΕΑΝ για τη διοργάνωσή της!

3. Είναι η μοναδική Μπιενάλε η οποία συγκεντρώνει στο διαγωνιστικό της μέρος καλλιτέχνες διάσημους και μη διάσημους μαζί σε μία έκθεση γιατί το κριτήριο επιλογής των καλλιτεχνών δεν είναι μόνο η δημοσιότητα του καλλιτέχνη ή η τεχνική του και η καταξίωση του, αλλά η προσωπική του φιλοσοφία για το θέμα μελέτης.

4. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Μπιενάλε στον κόσμο σε όγκο έργων!

5. Είναι η μοναδική Μπιενάλε στον κόσμο που χρηματοδοτείται εν μέρει από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν!

Η Κριτική Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από διεθνούς φήμης προσωπικότητες που έχουν προσφέρει πολλά στην τέχνη, τον πολιτισμό και στις επιστήμες.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο πολύ σημαντικός Θηραίος ζωγράφος και “φιλόσοφος του τοπίου και του φωτός της Σαντορίνης” κος Χριστόφορος Ασιμής και μέλη της:

1. Vincent Moon ανεξάρτητος κινηματογραφιστής-σκηνοθέτης και πολυβραβευμένος παγκοσμίως για τις μικρού μήκους ταινίες του. Γάλλος, γύρω στα τριάντα σήμερα. Σπούδασε σκηνοθεσία αλλά μετά από τις συμβουλές του Chryde (ο άνθρωπος που δημιούργησε την “La Blogotheque”), βρήκε το δρόμο του στον κινηματογράφο. Άρχισε με το να βιντεοσκοπεί μουσικά συγκροτήματα σε ασυνήθιστα μέρη: δρόμοι, πλατείες, αλάνες, ασανσέρ, δυο-τρία κομμάτια απ’το καθένα, κάτι σαν Peel Sessions με εικόνα και έμφαση στο αυθόρμητο, το ανεπιτήδευτο, το μή στημένο. Τα γυρίσματα άρχισαν να ανεβαίνουν στο La Blogotheque από τον Απρίλιο του 2006 με όνομα Take-Away Shows και ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 120!

2. Johann Neurath, Design Director και ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου Thames & Hudson ο οποίος ιδρύθηκε το 1903 στο Λονδίνο. Βιβλιόφιλη και εικονοπλάστης. Διευθύνει το τμήμα σχεδιασμού και παραγωγής των βιβλίων τέχνης του οίκου, φωτογραφίζει και εκθέτει έργα της ανά τον κόσμο. Υπήρξε κριτής του διαγωνισμού σχεδίου βιβλίων D&AD, Special Guest του φωτογραφικού εργαστηρίου Wrap του Λονδίνου, είναι τακτικός κριτής διεθνών φεστιβάλ τέχνης.

3. Reena Saini Kallat γεννήθηκε το 1973 στο Νέο Δελχί. Αποφοίτησε από την σχολή καλών τεχνών της Βομβάης το 1996 με κατεύθυνση την ζωγραφική. Πολυτάλαντη και διάσημη, αντικείμενο των έργων της είναι η καταγραφή ανθρώπων, αντικειμένων και μνημείων που έχουν χαθεί ή τείνουν να εξαφανιστούν χωρίς να αφήσουν ίχνη. Ένα από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στα έργο της είναι η σφραγίδα, η οποία σηματοδοτεί την γραφειοκρατικού τύπου στάση ζωής αλλά και την σκοτεινή ταυτότητα των “όσων σφραγίζονται”. Η δουλειά της έχει εκτεθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο σε χώρους όπως το Mori Art Museum (Tokyo), Κέντρο Τεχνών Κένεντι (Washington), Saatchi Gallery (London), SESC Πομπηία (Italy) και SESC Belenzino (Sao Paolo), Göteborgs Konsthall (Sweden), Helsinki City Art Museum, Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών (Taiwan), Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ (Israel), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Seoul), Henie Onstad Kunstsenter (Oslo) και σε άλλα σημαντικά μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ζει και εργάζεται στη Βομβάη.

4. Rick Lowe είναι καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, σχεδιαστής αστικού τοπίου, προγραμματιστής, επιχειρηματίας και ακτιβιστής. Το 1993, ίδρυσε το Project Lowe Houses, όπου μετέτρεψε 22 σπίτια μιας φτοχωγειτονιάς του Χιούστον σε αίθουσες τέχνης, χώρους εργαστηρίων, γραφείων και κατοικιών για νεαρές ανύπανδρες μητέρες. Σήμερα με ένα αξιόλογο οργανωμένο πρόγραμμα “δημόσιας τέχνης” στα πλαίσια του ίδιου project προτρέπει τους ντόπιους να συμμετάσχουν με δικές τους δημιουργικές ιδέες και αισθητικές αξίες στην παραγωγή μιας “συλλογικής έκφρασης”. Ο Lowe σπούδασε σχέδιο στην σχολή Loeb του Harvard, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως επικεφαλής σχεδιαστής στο πλάι του αρχιτέκτονα Rem Koolhaas και έλαβε πολλές υποτροφίες και βραβεία. Είναι μέλος των επιτροπών των Andy Warhol Foundation και του ιδρύματος Menil.

5. Γιώργος Λιζάρδος γεννήθηκε στη Φολέγανδρο και έζησε εκεί εώς τα 10 του χρόνια. Αν και άνθρωπος με μεγάλη έφεση και αγάπη προς τον αθλητισμό και τη μουσική (κλασσική κιθάρα και βιολοντσέλλο) ήρθε αντιμέτωπος με το τοπίο των Κυκλάδων χρησιμοποιώντας μια παλιά Kodak Retina του πατέρα του. Βραβεύτηκε με το βραβείο φωτογραφίας της ΝΙΚΟΝ στο Τόκιο πριν πολλά χρόνια και έκτοτε η σχέση του με την φωτογραφία αποτέλεσε το μέσο για ν’ αναπτύξει έναν μοναδικό ποιητικό διάλογο μεταξύ χώρου και τοπίου. Βλέποντας τις φωτογραφίες του νομίζεις πως αυτό που βλέπεις είναι εξωπραγματικό, όμως είναι πέρα για πέρα πραγματικό και αληθινό και είναι αυτή ακριβώς η σχέση του με την αλήθεια του πράγματος που φέρει στο σύνολο του έργου του την μνήμη και την εμπειρία ως κύριο συστατικό.

Οι Εκθεσιακοί Χώροι
Ο μεγαλύτερος όγκος των εκθέσεων θα διεξαχθεί στον Πύργο, ενώ ένα μέρος των εκθέσεων θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Σαντορίνης. Πιο συγκεκριμένα στον Πύργο θα χρησιμοποιηθούν 11 κλειστοί χώροι (παλιές κάναβες) καθώς και μερικοί εξωτερικοί χώροι κάτω από το Βενετσιάνικο Καστέλι δημιουργώντας ένα πάρκο τέχνης. Οι εκθέσεις θα επεκταθούν στα:
– “Santorini of the Past” Cultural Village (Πύργος),
– Voreina Gallery Suites (Πύργος),
– Orizontes Hotel (Πύργος),
– CineKamari (Καμάρι),
– Hotel Majestic (Φηρά),
– Andromeda Villas (Ημεροβίγλι),
– Pelagos Hotel & Atlantis Bookstore (Οία), Περίσσα και
– Το Ταξίδι, Hotel Irigenia  & Thera Mare Boutique Hotel (Περίβολος) και
– Kalestesia Suites (Ακρωτήρι).

2η Περίοδος Εγγραφών
Οι εγγραφές νέων καλλιτεχνών παραμένουν ανοικτές εώς και τις 30 Ιουνίου 2012! Τα αποτελέσματα της επιλογής των καλλιτεχνών αυτής της περιόδου θα ανακοινωθούν στις 2 Ιουλίου 2012 με σχετικό Δελτίο Τύπου.

Σημαντικές Ημερομηνίες:
Το βασικό πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης διαρθώνεται ως εξής:
– Διάρκεια παράλληλων εκδηλώσεων: 1 Ιουλίου 2012 εώς 30 Σεπτεμβρίου 2012
– Διάρκεια κύριων διαγωνιστικών εκθέσεων: 1 Αυγούστου 2012 εώς 30 Σεπτεμβρίου 2012
– Γιορτή έναρξης παράλληλων εκδηλώσεων: 1 Ιουλίου 2012
– Γιορτή έναρξης κύριων εκθέσεων: 1η Αυγούστου 2012
– Γιορτή λήξης και απονομής βραβείων: 29 Σεπτεμβρίου 2012
– Λήξη των κύριων εκθέσεων: 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί εντός ολίγων ημερών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη